LES TEMPTACIONS DE LA PANDÈMIA

La primavera exalta el ‘botellon’ i les festes il·legals a Barcelona

Concentració multitudinària a la Zona Franca, quedades a la Barceloneta o a Collserola...., arriba la calor i es multiplica la temptació

3
Es llegeix en minuts

No té gairebé res a veure perquè ni els temps, ni les circumstàncies, ni els països, ni la societat és la mateixa, però al contemplar la reguera de festes i ‘botellons’ que la policia ha anat neutralitzant a Barcelona en els últims temps es fa inevitable pensar en la llei seca dels Estats Units, aquells 13 anys en què, en teoria, no es podia consumir alcohol i, és clar, feta la llei, feta la trampa. Chicago es va convertir en epicentre de la picaresca, amb personatges com Al Capone, el fill d’un barber i una costurera que tenia la capital d’Illinois a la seva mà. Fins que l’agent de Tresor Elliott Ness i els seus nois van trobar la tecla per posar fi a les seves malifetes. L’única similitud entre les dues situacions, entre aquella 18a esmena de la Constitució nord-americana i la pandèmia, és la temptació de doblegar la norma. Per morbo, però també per necessitat. L’últim episodi, el viscut diumenge a la tarda a la Zona Franca de Barcelona, on la Guàrdia Urbana, potser sense el glamur d’’els intocables’, va desallotjar una festa que havia congregat més de 300 persones. Per si fos poca cosa, la policia també va decomissar tres armes.

Molt es parla dels bolquets de francesos que, amb l’arribada de la primavera, van començar a desembarcar a Madrid per sortir de festa com si no hi hagués demà. Però el cas és que a tot arreu, i també aquí, a Barcelona, sense brindar escenes tan fotogèniques com les de l’altre costat de l’Ebre, i sense tant soroll ni promoció política, també s’ha produït un degoteig constant d’esdeveniments furtius en els quals hi havia un parell de denominadors comuns: gent jove (i de vegades no tan jove i de vegades molt jove) i quantitats industrials d’alcohol.

A la Barceloneta, sense anar més lluny, durant la Setmana Santa han sigut habituals les festes vestides d’estada tranquil·la a la platja. Sense mascareta, per descomptat. O al passeig del Born, que ha hagut de precintar-se en diverses ocasions per evitar les escenes d’inquietant ‘botellon’ fins minuts abans del toc de queda. Perquè això sí, tret que sigui una festa il·legal en un domicili o local, tots a casa abans de les deu, que la multa surt caríssima. Tot i que sempre hi ha valents: entre les 22 hores de dissabte i les 6 hores de diumenge, 44 persones van ser denunciades a la ciutat per participar en festes il·legals o ‘botellons’.

També a Collserola

Precisament en un bar de copes del Poblenou al qual previsiblement li caurà el pèl, la Urbana va desallotjar unes 90 persones divendres passat. Al carrer la policia també ha hagut de multiplicar-se, sobretot en espais amplis com el passeig de Lluís Companys o el passeig Marítim. No s’hi han mirat tant com a Collserola, on amb prou feines hi ha vigilància i segons confirmen els guardes del parc natural, el ‘botellon’ s’ha multiplicat, i més que ho farà amb l’arribada del bon temps, amb l’agreujant que es tracta d’una zona protegida. La festa de carrer sense control ha arribat fins i tot a les mans, com el grup de xavals detinguts acusats d’atemptat contra l’autoritat just abans de Setmana Santa. Va succeir al costat del Macba, a la plaça dels patinadors que el consistori diu ara que vol reformar.

Notícies relacionades

Tal és la situació, que la Urbana disposa d’un grup d’una quinzena d’agents que s’encarreguen de detectar aquest tipus de concentracions i mirar de dispersar-les. Una altra cosa és el que succeeixi a les cases particulars, aquests àpats amb més de dues bombolles que passen desapercebuts però que estan igual de prohibits que una competició entre amics de llançar-se l’alè al polígon.

És de suposar que la primavera i el bon temps (malgrat que per als pròxims dies s’espera una glopada d’aire fred) multiplicaran el fenomen de les festes il·legals i el ‘botellon’. Però també els grups nombrosos de pares i mares amb nens a la platja, els àpats a casa amb els amics... La temptació d’assaborir la normalitat maridada amb les restriccions i el ritme de vacunació. Una pandèmia de llibre.