Operació dels Mossos

Detingut a la Pobla de Lillet el líder d’una secta per abusar sexualment dels membres captats

  • La policia ha arrestat també la seva parella sentimental i una altra dona i n’investiga una tercera

  • El grup captava persones vulnerables i les sotmetia a un control estricte de l’activitat

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra han detingut el líder d’un grup de suposat creixement personal i de caràcter psicoterapèutic que captava persones en moments de gran vulnerabilitat i les sotmetia durant anys a abusos sexuals, vexacions i humiliacions. A més del líder de la secta, un home de nacionalitat espanyola de 66 anys, ha sigut detinguda la seva parella sentimental, una dona de 50 anys, i una segona dona de 43 anys, en aquest cas, italiana, pels delictes d’associació il·lícita, abusos sexuals i vexacions. A més, s’investiga una altra dona espanyola de 54 anys per la seva presumpta participació en els fets. Els detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Segons han informat aquest divendres els Mossos, el 29 de març va ser detingut al poble de la Pobla de Lillet (Barcelona) el màxim responsable del grup, que s’autoanomenava «mestre il·luminat». Aquell mateix dia es va detenir la seva parella i es va denunciar una altra dona. Dies després, el 6 d’abril, els agents van arrestar a Barcelona la dona italiana, col·laboradora del líder i peça clau en el grup, segons la policia, ja que s’encarregava de captar nous membres i participava activament en els abusos i vexacions als altres integrants.

La investigació es va iniciar el setembre del 2020, quan la policia va tenir coneixement que un grup de persones haurien sigut víctimes de diferents abusos psicològics i sexuals en el marc d’un suposat grup de psicoteràpia. Algunes de les víctimes van formar part d’aquest grup durant uns deu anys.

A aquestes persones, els líders de la secta les captaven quan vivien moments de vulnerabilitat psicològica, com per exemple ruptures sentimentals o el desarrelament causat per l’arribada a un nou lloc de residència. La captació, assenyalen els Mossos, es realitzava amb el boca-orella i era la dona italiana l’encarregada de realitzar aquesta funció, principalment quan detectava una persona vulnerable. Era llavors quan parlava a les víctimes positivament del seu «mestre». Si la víctima acceptava unir-se al grup, començava primer amb sessions individuals, fins que a poc a poc s’introduïa en les grupals. Aquestes sessions es realitzaven en un pis de Barcelona i podien combinar meditació i altres activitats, que en ocasions es portaven a terme en «retirs» de cap de setmana.

Tècniques de control i càstigs

Aquestes activitats combinaven el cansament físic amb poca alimentació i privació de son, cosa que provocava un debilitament psicofísic de les víctimes i les feia més vulnerables i influenciables, remarquen els Mossos. A més, el secretisme que imperava contribuïa al distanciament dels membres amb el seu entorn i reforçava el sentiment de pertinença al grup.

En algunes d’aquestes sessions es realitzaven activitats de caràcter eròtic i sexual i els arguments per realitzar-les eren per superar resistències internes, traumes o complexos. El líder del grup, que dirigia aquestes activitats amb ajuda de la seva parella i dues dones més, deia tenir capacitats per fer créixer espiritualment i emocionalment les víctimes, a qui es referia com «alumnes». De fet, es guanyava la seva confiança per obtenir tota mena d’informació personal, que després utilitzava per manipular-les psicològicament.

Notícies relacionades

Durant les sessions, el líder del grup feia passar proves a les víctimes, moltes vegades, de contingut sexual, i establia normes de control molt estrictes, com prohibir parlar del que feien o evitar les relacions fora del grup. En el cas d’incomplir aquesta directrius, el líder els imposava càstigs i vexacions, i en ocasions feia que participessin en aquests càstigs altres membres del grup.

La dependència psicològica i el grau de manipulació era tan gran que les víctimes tenien un gran temor de ser expulsades del grup. Les pràctiques abusives van arribar a l’extrem d’abusos sexuals, així com a la submissió a diversos tipus d’humiliacions. Entre els fets denunciats s’inclou l’intent de modificació de l’orientació sexual d’algunes de les víctimes.