JUDICI A L’AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Enrenou a la fiscalia per l’interrogatori incisiu a la víctima de la violació de Sabadell

  • Des del ministeri públic se censura el to i la falta d’empatia del fiscal, però no les preguntes que va realitzar

  • La fiscal delegada de violència de gènere afirma que la prova judicial es va fer sense «cap tipus de sensibilitat»

  • L’acusació pública va defensar en el judici la veracitat i credibilitat del testimoni de la noia afectada

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’interrogatori incisiu del fiscal Eduardo Gutiérrez a la víctima de la violació múltiple ocorreguda el febrer del 2019 en una fàbrica abandonada de Sabadell ha provocat enrenou al si de la fiscalia, tant per a bé, com per a mal. Des d’aquesta institució es reconeix que aquest empleat públic no va estar encertat a l’hora de conduir el testimoni de la jove, donant l’aparença que, amb determinades preguntes, estava posant en dubte la versió de la denunciant: En diverses ocasions, l’acusació pública li va etzibar: «¿N’està segura?» Les fonts del ministeri públic censuren més la manca de tacte i empatia a l’hora d’interrogar, és a dir les formes, que algunes de les qüestions que va plantejar, com si sabia que els agressors havien utilitzat preservatius o havien ejaculat.

«Són preguntes que per desagradables que siguin, potser és necessari fer-les per reforçar la versió de la víctima. I més tenint en compte, com és aquest cas, que els acusats declaren els últims i després d’haver escoltat tots els testimonis. En aquests supòsits, el fiscal s’ha d’avançar al que els imputats puguin declarar i amarrar bé el relat de l’afectada perquè no pugui ser desmuntat per la defensa», va explicar a aquest diari un expert fiscal. Això no treu, van recalcar membres del ministeri públic, que s’hagi de tenir delicadesa i sensibilitat cap a les víctimes d’un delicte i, més encara, amb les que han patit una agressió sexual. En ocasions, recorden les fonts consultades, hi ha fiscals que minuts abans del judici es reuneixen breument amb la persona afectada per transmetre-li tranquil·litat (en cap cas per influir-la).

Quan la polèmica baixava de to a Barcelona, la mateixa ha esclatat a Madrid. La fiscal de Sala Delegada de Violència sobre la Dona, Pilar Martín Nájera, va considerar que l’interrogatori incisiu del fiscal es va fer «sense cap tipus de sensibilitat ni empatia», una cosa que «no s’ha de produir mai». Va precisar que s’estan estudiant penes molt altes, d’entre 36 anys i sis mesos a 40 anys i mig, cosa que explicaria que el fiscal Gutiérrez mirés de «reforçar el relat dels fets» de la víctima, però ho va fer d’una forma inadequada. Així mateix, va remarcar que a la víctima cal explicar-li que, si s’insisteix en les preguntes, és perquè s’està demanant una pena molt alta, i així aquesta hauria rebut l’interrogatori d’una altra manera, «no com un qüestionament». «Efectivament, falta educació en arts psicològiques», va reconèixer, per afegir que aquest tipus de proves que produeixen una revictimització «cada vegada es produeix menys».

Declaració «consistent»

Notícies relacionades

Malgrat el seu polèmic interrogatori, el fiscal Gutiérrez, que s’ha encarregat del cas des que es va iniciar i és la primera vegada que celebrava un judici a l’Audiència de Barcelona, va donar aquest dimarts total veracitat al testimoni de la víctima, A. M., la jove que va denunciar haver sigut agredida sexualment al febrer del 2019 per tres homes, un rere l’altre. L’acusació pública va qualificar al seu informe final el testimoni de la jove, que tenia 18 anys quan van ocórrer els fets, de «verídic», «creïble consistent» i sense cap «element espuri» que la pugui desvirtuar. Segons la seva opinió, va ser una «violació grupal».

Els testimonis van apuntalar la versió d’A.M. Tant el personal sanitari que la va atendre a l’hospital al qual va acudir després de l’agressió sexual, com una forense van declarar davant el tribunal que jutja un dels presumptes autors de l’atac i tres col·laboradors que el relat de la noia era «coherent». Un dels acusats, que va negar que participés en la violació, va reconèixer que a l’arribar a la nau li van dir que s’havia produït «un problema» i que un home havia violat una noia. Només un dels imputats va admetre que va mantenir relacions sexuals amb ella. «Va entrar voluntàriament a l’habitació. Vam tenir relacions consentides», va reconèixer. Els altres investigats van negar tenir coneixement de l’agressió.