MEDI AMBIENT

El fiscal es querella contra Endesa per la mort d’aus electrocutades

La Generalitat, després d’anys d’inacció, va obrir l’any passat 141 expedients sancionadors contra les elèctriques

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de tres anys d’extenses investigacions, el fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha presentat una pionera querella contra la companyia elèctrica Endesa (ara E-distribució), així com contra sis directius, per la mort d’aus electrocutades al posar-se en torres o cables de distribució. Les línies elèctriques distribuïdes al llarg d’Espanya ocasionen la mort d’almenys unes 33.000 rapaces a l’any. Sobretot és una de les principals causes de mortalitat d’espècies en perill d’extinció com ara l’àguila imperial ibèrica, l’àguila cuabarrada i la hubara canària. El simple gest de desplegar les seves ales provoca que toquin els cables i rebin una descàrrega.

Notícies relacionades

Les indagacions es van iniciar el desembre del 2017, quan Pelegrín va mantenir una reunió amb una sèrie d’experts sobre el problema de l’electrocució d’aus a les torres elèctriques. En la trobada hi van participar membres del Seprona, del Cos d’Agents Rurals, de l’àrea de Medi Ambient dels Mossos i tres investigadors de la Universitat de Barcelona (UB). En aquest conclave es va constatar la necessitat de fer un seguiment sobre la mortalitat de les aus que es posen als pals de la xarxa elèctrica i comprovar el nivell del compliment de la legislació per part de les autoritats i els responsables de les companyies elèctriques a Catalunya. En concret, si es vulnerava un reial decret de l’any 2008 que fixava mesures per a la protecció de l’avifauna contra la col·lisió i l’electrocució en línies elèctriques.

Els punts negres

La Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat va remetre al fiscal un mapa (de 2014) que localitzava 1.089 esteses susceptibles de ser renovades en Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). El 95% pertanyien a Endesa. Després d’una dècada d’inacció, l’Administració autonòmica va obrir l’any passat 141 expedients sancionadors a companyies elèctriques. la majoria contra Edesa, per incomplir un reial decret estatal que obligaria a adequar les instal·lacions per evitar l’electrocució d’aus

Temes:

Endesa