Campanya d’immunització

Diverses autonomies esperen vacunar aquesta setmana els majors de 80 anys

  • Les Balears, Andalusia, Extremadura o el País Valencià tenen avançada la immunització

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La campanya d’immunització contra la Covid agafa força aquest dimarts després del repartiment de la primera remesa setmanal d’abril, amb més d’un milió de dosis de la farmacèutica Pfizer, que permetrà ja a diverses comunitats autònomes, com les Balears, el País Valencià, Andalusia o Extremadura, culminar aquesta setmana la vacunació dels majors de 80 anys amb almenys una dosi. Segons l’últim informe del Ministeri de Sanitat, gairebé el 80% de les persones de més de 80 anys (79,1) han rebut a Espanya almenys una dosi d’alguna de les tres vacunes aprovades, mentre que estan immunitzats amb la pauta completa el 44,2%. Es tracta d’un col·lectiu de 2.834.024 persones. «Espanya està vacunant molt bé» i si el ritme d’arribada de vacunes no pateix retards, es pot arribar a l’objectiu del 70% de la població vacunada entorn de l’estiu, segons ha considerat el director del Centre de Coordinació i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, que ha calculat que el Sistema Nacional de Salut pot absorbir «bastant més» de dos milions de dosis setmanals inoculades contra la Covid.

Les comunitats ja han rebut aquest dimarts els 1,2 milions de dosis de Pfizer que van arribar ahir a Espanya, la mateixa quantitat que segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, es preveu rebre cada dilluns, i a la qual caldrà sumar des del 15 d’abril les 300.000 primeres dosis d’uns 5,5 milions (entre abril i juny) de la vacuna de Janssen, de la qual s’administra una sola dosi i que anirà destinada també a les persones més grans. La ministra ha insistit que l’objectiu se centra ara que totes les vacunes que arribin es destinin a col·lectius de més de 60 anys: les d’AstraZeneca, de 60 a 65, i les de Moderna i Pfizer, de 80 anys cap avall.

Així, les Balears tenen previst completar aquesta setmana la vacunació dels majors de 80 anys, després de l’arribada aquest dilluns de 24.000 dosis de la vacuna de Pfizer, del total de 49.000 que està previst que arribin a les illes en els pròxims dies, juntament amb 25.000 d’AstraZeneca.

També Extremadura preveu acabar la vacunació dels majors de 80 després de la previsió de rebre 50.000 dosis aquesta setmana, de les 200.000 que espera aquest mes, cosa que suposarà un «bon avenç» de la campanya contra la Covid-19, segons la Junta.

Per a aquest dimecres com a màxim, el País Valencià preveu haver conclòs la fase de vacunació amb almenys una dosi dels majors de 80 anys (la campanya ha arribat ja al 90,7%). La Generalitat vol administrar al llarg d’aquesta setmana més de 220.000 vacunes, que aniran destinades fonamentalment a la cohort d’edat de 78-79 anys, i també de 64-65 i a segones dosis.

Andalusia, una de les comunitats que porta molt avançat el seu pla d’immunització, té vacunats el 95,8% de les persones de més de 80 anys. La Junta està buscant els que falten, que «no són fàcils localitzar», perquè alguns no tenen telèfon mòbil o viuen en zones aïllades, però confia a culminar el procés aquesta setmana o d’aquí deu dies.

Castella-la Manxa, amb 56.000 dosis de Pfizer de l’última remesa, també manté la previsió d’haver acabat amb aquest grup més vulnerable aquesta setmana, després d’haver vacunat ja el 80% dels 135.194 castellanomanxecs en aquesta franja d’edat.

Notícies relacionades

El Principat d’Astúries trucarà aquesta setmana a totes les persones d’aquestes edats que encara no hagin sigut vacunades a fi de citar-les i agilitar el procés de protecció davant l’arribada de la quarta onada (el 84,5% ja en té almenys una dosi).

Euskadi, per la seva banda, té previst culminar el procés amb aquest grup entre aquesta setmana i els primers dies de la vinent.