Lluita contra el coronavirus

Abril, el mes en què ha d’arrencar la desigual campanya de vacunació

  • Espanya rebrà més de 5 milions de dosis, sense comptar les que arribin d’AstraZeneca

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat contempla l’abril com el mes clau per a l’arrencada definitiva de la vacunació a Espanya, gràcies a l’arribada dels sèrums de Janssen, amb els quals s’aconseguirà la immunització amb una sola dosi, i de noves remeses de les altres tres vacunes autoritzades, a raó, com a mínim, d’un milió per setmana.

En la vigília d’abril i amb l’inici de la Setmana Santa, la consigna és clara des de Sanitat i les comunitats autònomes: la vacunació ha d’anar molt de pressa perquè és fonamental per mitigar els efectes de la transmissió i mortalitat davant una possible quarta onada, que ja avança en alguns països d’Europa.

En aquest escenari, el mes d’abril resulta clau en la vacunació i, per iniciar-lo, Espanya té 1,9 milions de dosis, un excedent en part provocat per l’aturada amb AstraZeneca, el fons pendent d’inocular del qual és actualment d’uns 590.000 sèrums –dels 2.060.500 distribuïts fins ara– a l’espera que augmenti amb l’arribada a Espanya de les noves dosis compromeses per la farmacèutica.

Espanya rebrà a l’abril, com a mínim i sense comptar les remeses d’AstraZeneca que han d'arribar, més de 5 milions d’antídots de Pfizer i Moderna, als quals s’hi sumarà els de Janssen, amb un primer lot de 300.000 sèrums que permetran donar una petita empenta en el còmput d’immunitzats. Però no serà fins al maig quan es farà un gran salt diari en la immunització amb l’arribada de 1.300.000 dosis de Janssen, que s’ampliarà al juny amb 3.900.000 vacunes més, cosa que suposarà que Espanya podrà immunitzar 5,5 milions de persones en el tercer trimestre només amb aquest antídot.

A l’abril, aproximadament a mitjans de mes, també es començarà a inocular la segona dosi d’AstraZeneca per a la immunització, vacuna amb una pauta d’entre 10 i 12 setmanes entre sèrum i sèrum. Les primeres dosis de la farmacèutica anglosueca es van començar a administrar a mitjans de febrer.

En l’última setmana Espanya ha registrat el que podria ser un avanç en la dinàmica de vacunació per als pròxims mesos, després de registres diaris en què s’han superat les 200.000 inoculacions. Tot i que encara és difícil establir una projecció, ja que la campanya vacunal ha discorregut des del desembre amb pujades i descensos abruptes, provocats en algunes ocasions per l’escassa arribada de vacunes o per la falta d’engranatge de les comunitats en els plans de vacunació. Amb un ritme de 150.000 persones al dia, Espanya podria tenir a principis de la tardor més de 30 milions de persones amb alguna dosi de les vacunes i, per tant, amb alguna protecció davant la Covid-19, tenint en compte que als antídots de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen s’hi podrien afegir d’altres, en funció de les decisions de la UE. El que, previsiblement, no canviarà aquests mesos a Espanya serà l’asimetria en el ritme de vacunació i la decisió que s’immunitzin determinats col·lectius, en funció de l’edat, abans que d’altres.

Notícies relacionades

L’estratègia de vacunació està organitzada des del passat mes de febrer per edats i no per col·lectius professionals, i fins ara s’han definit quatre grans grups: majors de 80 anys que no viuen en residències (els residents en aquests centres ja es van immunitzar en la primera fase del pla); de 70 a 79 anys; de 60 a 69 anys (a continuació es vacunaran els menors de 60 anys amb condicions de risc de patir Covid) i, per acabar, el grup de 45 a 55 anys.

El Consell Interterritorial de Salut debat aquest dimecres l’última proposta de la Comissió de Salut Pública: utilitzar la nova vacuna de Janssen de manera paral·lela a Pfizer i Moderna per incrementar el ritme de vacunació dels grups de més edat, ja que fins ara la immunització del grup de persones de 70 anys havia quedat en l’aire.