Sense la intervenció de personal sanitari

Espanya es queda sola en el seu rebuig dels tests ràpids de coronavirus a casa

  • Portugal segueix els passos d’Alemanya i ja ven els autotests als supermercats per 7 euros i exempts d’IVA

  • França, els Països Baixos i Àustria també els dispensen sense recepta

2
Es llegeix en minuts

Cada vegada més països europeus segueixen els passos d’Alemanya i venen a parafarmàcies i supermercats els autotests ràpids de coronavirus per fer a casa. L’últim ha sigut Portugal. Els seus supermercats dispensen ja els tests d’antígens d’una empresa sud-coreana. Costen entre 7 i 10 euros la unitat i estan exempts d’IVA. A Alemanya estan disponibles als supermercats des de fa dues setmanes, i als Països Baixos es poden comprar a les drogueries. En una setmana, França començarà a vendre els autotests de COVID a les farmàcies, una cosa que ja és possible a Àustria, on la població pot fer-se proves d’antígens gratis a les apotecaries i centres específics.

El Ministeri de Sanitat s’ha mostrat molt reticent a facilitar la prova del coronavirus a casa, sense la intervenció de personal sanitari. S’addueix que és una malaltia de declaració obligatòria: s’ha de comunicar el positiu a les autoritats sanitàries per assegurar l’aïllament. Després de no poca resistència, Sanitat va autoritzar a Galícia i a Madrid realitzar cribratges a les farmàcies, però molts epidemiòlegs i viròlegs reclamen que els tests d’antígens es venguin a qualsevol lloc per complir el mantra de l’Organització Mundial de la Salut: ¡test, test, test!

«A més de vacunes, necessitem tests ràpids d’antígens per detectar els més contagiosos», defensa Ignacio López-Goñi, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Navarra. Al seu blog divulgatiu explica que «l’objectiu no és saber si algú té ARN del virus al nas, sinó si és infecciós en aquest moment concret».

La majoria de les persones infectades amb SARS-CoV-2 són contagioses de 4 a 8 dies. En canvi, la PCR pot ser positiva durant una mitjana de 22-33 dies, però això no significa que puguin transmetre el virus durant tot aquell temps.

Si el test d’antígens dona positiu és molt probable que la persona pugui contagiar. Si això passa cal aïllar-se i avisar al servei de salut per confirmar-ho amb una PCR. En canvi, «el test d’antígens pot sortir negatiu, però tu pots estar infectat, en els primers dies de la infecció i fins i tot ser contagiós», precisa López-Goñi. En aquest punt, que deriva de la menor sensibilitat d’aquests tests respecte als PCR, es recolza un altre inconvenient que esgrimeixen els detractors de la mesura: que podria fer una falsa sensació de seguretat.

Notícies relacionades

El microbiòleg argumenta que «l’habilitat dels tests d’antígens per detectar individus amb alta càrrega viral, i per tant contagiosos, és tan alta com la PCR». A més, recorda que ja es venen a les farmàcies, i sense recepta, autotests d’un altre virus, el VIH.

Igual que el gallec César de la Fuente (Universitat de Pennsilvània), creador d’un test ràpid de 4 euros, i de l’epidemiòleg Michael Mina (Harvard), López-Goñi aposta per «inundar el mercat amb autotests d’antígens» i fer-ne diversos a la setmana per monitoritzar l’accés a residències, escoles, universitats, centres sanitaris, llocs d’oci, reunions... «L’important és detectar la gent quan té el major nombre de virus», afirma Mina. «Podria canviar el rumb de la pandèmia», sentència Ignacio López-Goñi.

Temes:

Coronavirus