Crisi sanitària

L’EMA sobre els trombes i la vacuna d’AstraZeneca: «No s’ha demostrat un vincle causal»

  • El comitè d’avaluació de riscos i farmacovigilància de l’EMA prossegueix l’avaluació dels casos rars de coàguls en persones vacunades amb l’antídot d’AstraZeneca

  • L’Agència Europea del Medicament no ha identificat factors de risc ni proves de la relació amb la vacuna però admet que «és possible»

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Malgrat la decisió d’Alemanya de reservar les injeccions de la vacuna d’AstraZeneca als més grans de 60 anys i la inquietud que genera aquest sèrum entre els ciutadans europeus, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha tornat a insistir aquest dimecres en el fet que fins al moment no han identificat «cap factor de risc específic» a causa de l’edat, sexe o historial mèdic previ vinculat amb els casos rars de trombes notificats en les últimes setmanes en persones vacunades amb AstraZeneca i que la recomanació de l’EMA de fa quinze dies continua sent vàlida.

«No s’ha demostrat un vincle causal amb la vacuna però és possible i continuen les anàlisis», ha explicat la directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, durant una roda de premsa virtual. Segons ha insistit, i d’acord amb els coneixements científics actuals, «no hi ha proves que avalin restringir l’ús d’aquesta vacuna en cap població», tal com ha decidit fer el Govern alemany, tot i que el comitè per a l’avaluació de riscos de farmacovigilància (PRAC) «continua avaluant totes les dades disponibles amb l’objectiu d’arribar a una conclusió científica la setmana vinent», ha afegit recordant que les seves anàlisis estan guiades «per la ciència».

Dilluns passat l’agència va reunir experts independents de diferents àmbits –des d’hematòlegs fins a neuròlegs o epidemiòlegs, entre altres especialitats– per identificar riscos potencials de la vacuna d’AstraZeneca. Les conclusions d’aquesta trobada alimentaran l’avaluació que l’EMA ha posat en marxa amb vista a una actualització de la recomanació durant el ple del PRAC que tindrà lloc entre el 6 i el 9 d’abril.

Aval a la vacuna

«Si el PRAC troba un efecte causal hi haurà noves indicacions i recomanacions per als professionals sanitaris», ha explicat Cooke. Mentrestant, la conclusió de l’EMA continua sent la mateixa que l’emesa el 18 de març passat. «La nostra posició no ha canviat», ha dit. Això és, els beneficis de l’antídot del laboratori anglosuec en la prevenció de la Covid-19 superen als riscos dels efectes secundaris.

Notícies relacionades

Les persones vacunades, no obstant, han de ser conscients que existeix «una remota possibilitat» de trombes. «Si tenen símptomes que suggereixin problemes de coàguls haurien de buscar immediatament atenció mèdica i informar els professionals de la salut sobre la seva recent vacunació», afirma l’agència, que ha revisat 62 casos de trombosi venosa cerebral, 44 dels quals als països de l’Espai Econòmic Europeu en un població vacunada de 9,2 milions de persones.

107 milions de dosis

Segons el nou balanç realitzat també aquest dimecres per la Comissió Europea, AstraZeneca entregarà finalment a la UE durant aquest primer trimestre de l’any un total de 29,8 milions de dosis de la seva vacuna, pràcticament la mateixa xifra anunciada per l’empresa després de la revisió a la baixa de la xifra inclosa al contracte amb la UE i que ascendia a 120 milions de dosis. Mentrestant Moderna entregarà 9,8 milions de dosis i BioNTech/Pfizer 67,5 milions, amb la qual cosa la xifra de vacunes rebudes entre el gener i el març serà de 107 milions de dosis, molt per sota de les previsions inicials. Brussel·les espera un augment considerable del volum entre l’abril i el juny amb l’arribada de 360 milions de dosis, inclosos 55 milions de la monodosi de Johnson&Johnson.