Per incompatibilitat

La Seguretat Social reclama la pensió a una metge jubilada que va treballar durant la pandèmia

Exigeix que retorni els 3.000 euros corresponents a la pensió que va rebre mentre estava contractada a l’atenció primària de Manresa

Jubilada des del setembre del 2019, va decidir tornar a la feina després que la Generalitat instés els sanitaris ja retirats a reforçar el sistema sanitari

2
Es llegeix en minuts

La Seguretat Social reclama a una metge jubilada que va treballar en l’atenció primària de Manresa la primavera passada, durant la primera onada de la pandèmia, que retorni els 3.000 euros corresponents a la pensió que va rebre mentre estava contractada. 

Tal com ha confirmat a Efe fonts del Col·legi de Metges de Barcelona, que l’assessora jurídicament, la Seguretat Social exigeix a la metge Anna Vidal que aboni l’import de part de la seva prestació per jubilació al considerar-la «incompatible» amb el contracte que va firmar. 

Vidal, jubilada des del setembre del 2019, va decidir tornar a la feina després que la Generalitat instés els sanitaris ja retirats a reforçar el sistema sanitari, en risc de col·lapse per la pandèmia de coronavirus. 

Per a això, va acudir a la Fundació Althaia, una entitat privada responsable de la gestió dels centres d’atenció primària de Manresa, que li va fer un contracte laboral i la va destinar a fer seguiment telefònic de pacients amb Covid-19. 

No obstant, l’ordre amb què el Ministeri de Sanitat va permetre que els treballadors sanitaris tornessin als seus llocs per ajudar en el combat contra la Covid-19 sense deixar de cobrar la seva pensió contemplava únicament els contractes estatutaris, és a dir, els vinculats a centres de l’Institut Català de la Salut (ICS). 

A causa d’això, el novembre del 2020 li va arribar una notificació en la qual se l’informava que era «incompatible» el cobrament d’una part de la seva pensió amb el contracte que va fer i ara li descompten cada mes 400 euros fins a completar els 3.000 que li demana la Seguretat Social. 

Per mirar d’evitar-ho, ha presentat ja un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, però atesa l’ambigüitat de l’ordre ministerial, no tenen clar que guanyi. 

Notícies relacionades

De fet, el Col·legi de Metges de Barcelona té constància de dos professionals jubilats més en la mateixa situació, però assegura que hi ha d’haver més sanitaris perjudicats, ja que la sanitat catalana depèn, en gran manera, de concerts entre entitats públiques i privades. 

La institució ha instat així l’administració a portar a terme canvis normatius per evitar que la Seguretat Social penalitzi els metges retirats que es reincorporen durant la pandèmia, especialment de cara a la campanya de vacunació, quan Salut ha tornat a demanar mans de professionals ja jubilats per accelerar la injecció de les dosis.