A BCN i Castelló

Detinguts uns estafadors que reclamaven falsos deutes de companyies elèctriques

Les víctimes eren els amos o responsables de comerços i negocis, principalment de l’hostaleria

2
Es llegeix en minuts

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal assentat a les províncies de Barcelona i Castelló, dedicat suposadament a la comissió d’estafes mitjançant l’engany als amos o responsables de comerços i negocis –principalment hostaleria– després de fer-se passar per operaris de companyies elèctriques.

Per a això, segons ha informat l’institut armat, comptaven amb informació privilegiada obtinguda pels capitostos de la trama, ja que havien treballat com a comercials o subagents d’empreses comercialitzadores d’empreses de llum i/o gas, o bé per estar en possessió de prou coneixements tècnics sobre el sector.

Efectuaven trucades als comerços i facilitaven dades verídiques i creïbles sobre els contractes amb les diferents companyies subministradores d’energia i els convencien de l’existència de pagaments sense executar, amb el consegüent deute amb les companyies subministradores contractades.

Així, sota l’amenaça que procedirien al tall imminent del subministrament si no abonaven el deute, infonien el temor de les seves víctimes i, davant un possible tall de llum que comportaria la pèrdua de material comestible i cancel·lacions de clients que anaven a fer ús dels seus serveis, decidien fer efectius aquests pagaments mitjançant transferències bancàries a comptes que els facilitaven els estafadors.

La investigació es va iniciar al detectar una sèrie de denúncies amb el mateix denominador comú al llarg de tot el territori nacional, principalment, de zones turístiques de Tenerife i Las Palmas de Gran Canaria.

Entramat personal i professional

El grup havia creat un entramat personal i professional per donar cobertura al frau, i va aconseguir estafar nombroses víctimes mitjançant la persuasió perquè executessin pagaments pels suposats deutes contrets amb la seva distribuïdora. Tot això sempre sota l’amenaça imminent que si no accedien a les seves pretensions els tallarien la llum amb el consegüent perjudici econòmic que provocaria el fet de no poder atendre els seus clients i que es fes malbé la mercaderia perible.

Una vegada convençuda la víctima que la manera més ràpida d’evitar el tall de subministrament era fer una transferència bancària, se li facilitava un número de compte vinculat a l’organització, així com les instruccions perquè efectués al més aviat possible el pagament ‘online’.

Un cop fet l’ingrés, els estafadors retiraven els diners en caixers o bé transferien els fons a tercers comptes d’altres components de l’organització, coneguts com a mules, i així aconseguien evitar que els diners fossin bloquejats o reemborsats al pagador.

Amb l’objectiu d’allargar la reacció de les víctimes, s’efectuaven les trucades en cap de setmana, quan els comerços estan en període de màxima afluència, aconseguint retardar que les víctimes efectuessin gestions per verificar si l’esmentat deute era verídic.

167 víctimes

Notícies relacionades

Al llarg de la investigació s’ha pogut determinar que unes 167 persones han sigut víctimes de les estafes del grup investigat. I el valor total dels diners defraudats ascendeix a més de 220.000 euros, si bé el nombre d’afectats podria ser molt més elevat, ja que no s’han conclòs les investigacions.

S’ha procedit a la detenció d’un total de 58 persones i 12 més figuren com a investigats, entre capitostos i col·laboradors, tots ells veïns de les províncies de Barcelona i Castelló, per la presumpta comissió dels delictes de pertinença a grup criminal, estafa i blanqueig de capitals.