Balears

Aerolínies i turoperadors mantenen els viatges a Mallorca malgrat Merkel i Johnson

  • La patronal de viatges britànica s’aferra, com el sector, que el Govern manté per ara la data del 17 de maig per als viatges internacionals

Aerolínies i turoperadors mantenen els viatges a Mallorca malgrat Merkel i Johnson
4
Es llegeix en minuts

Quan comences a sentir-te acorralat, el millor és seguir endavant. Aquest sembla que és el nord que guia les aerolínies i turoperadors. Com el sector turístic mallorquí lluiten perquè l’illa torni a ser la destinació referent i preferent del Mediterrani. Les empreses alemanyes i britàniques mantenen els plans per a la temporada 2021, tot i que s’enfronten a un setge que els mira d’assetjar des de Londres i Berlín amb prohibicions de viatges, amenaces de multes i normatives per dissuadir el desig de pujar a un avió i desconnectar a Mallorca. Per Pasqua i, el més rellevant, el segon estiu d’incerteses per la pandèmia.

Els hotelers de Palmanova i Magaluf s’han quedat «descol·locats» amb els plans del Govern de Boris Johnson de multar els que pretenguin sortir de vacances a l’estranger i aconsella passar l’estiu al Regne Unit. «Estem igual que l’any passat», resumia ahir Mauricio Carballeda, president de la patronal de la destinació principal del mercat britànic a Mallorca, recordant la quarantena que l’estiu passat va aixafar la temporada. «Teníem una data clau, el 17 de maig, amb el nostre principal turoperador, Jet2holidays –explica Carballeda– i més o menys calculàvem les obertures per a mitjans de maig o principis de juny. Considera «que serà un desastre si el Regne Unit es tanca fins al 30 de juny». També mostra la desolació del sector pel «baix nivell de vacunació» a l’arxipèlag. «L’únic que ens preocupa és que se salvi la temporada», perquè una altra «seria una catàstrofe», afegeix.

Caiguda de reserves

José Díaz, de TravelgateX, segons una anàlisi dels últims quinze dies, apunta un estiu «només lleugerament per sobre del desastrós» 2020. El «ja minvat volum de reserves del Regne Unit baixa un 44%, amb les Balears i les Canàries com les destinacions més afectades, avisa l’empresa amb seu a l’illa.

Als hotelers ja no els sorprèn res, però les notícies del Regne Unit sí que els han deixat més fora de joc. «Ens xoca, tenint tanta població vacunada, però cada un intenta salvar els seus hotels, el seu sector i el seu turisme», diu Jaume Horrach. «Amb Alemanya es veia venir», afegeix el president de la patronal d’Alcúdia i Can Picafort. Els turoperadors britànics continuen endavant, corrobora.

De moment, Jet2, com va confirmar ahir aquest diari, continua mantenint tornar amb els seus avions a Mallorca el 17 de maig. La principal majorista britànica prima la comunicació fluida amb els socis hotelers a Balears, i continua «fent tot el que està» a les seves mans «per estar a punt» i portar els seus clients a les illes, quan es permeti, recalcaven fa uns dies.

Des de Frankfurt, Lufthansa i la seva filial de baix cost, Eurowings, van tornar a confirmar ahir que «no canvien» la seva programació de vols per a Pasqua a Mallorca. I «tan aviat com estigui definida» la regulació, sobre com han de ser els tests per als passatgers que vinguin a l’illa, informaran els seus clients, explica el seu portaveu per a Europa, Boris Ogursky. El grup alemany ja havia començat amb un pla pilot oferint proves al seu passatge, amb aliances amb laboratoris.

«Continuem negociant», declaren fonts pròximes a TUI. «Estem a l’espera» que el Govern alemany defineixi les mesures. Avui torna a haver-hi una altra reunió. Estranya la lentitud de Berlín per prendre decisions.

A l’altra banda de l’Atlàntic, ABTA, la patronal de viatges britànica, també s’aferra al full de ruta anunciat per Londres, amb la represa dels viatges a l’estranger des del 17 de maig.

Hi ha molta confusió sobre la multa que ronda els 6.000 euros per als que surtin del país sense un motiu justificat fins que els viatges es reiniciïn. La gent es pregunta si estarà vigent fins a l’octubre, però es limitarà al període de restriccions.

«Sabem que molts turistes estaran ansiosos per disfrutar d’unes vacances a l’estranger una vegada que s’aixequin les restriccions», assenyala un portaveu d’ABTA a ‘Diario de Mallorca’. Segons el seu últim sondeig el 63% dels britànics espera fer una reserva per anar de vacances a l’estranger aquest any. L’associació està realitzant una intensa campanya (‘Book with confidence’, ‘Reserva amb confiança’) per protegir els paquets, de manera que els reemborsos estan garantits davant eventualitats.

Per ara, cal esperar el 12 de maig perquè el Regne Unit aclareixi els seus plans, o potser abans, el dia 5, els farà públics.

A aquesta banda del Mediterrani, els hotelers de Platja de Palma segueixen endavant. Aquest dijous obren els RIU Playa Park i Concordia, demà dos Hipotels, l’Iberostar Selection –on avui es reuneix la ministra Reyes Maroto amb el sector–, el dissabte dos BQ, l’Iberostar Cristina i el Tent Capi Playa, i el 7 d’abril el THB El Cid.

Notícies relacionades

Ryanair i Iberia Express van llançar ahir les seves programacions d’estiu apostant per les illes. La irlandesa, amb noves rutes nacionals des de Palma i amb Itàlia, el Regne Unit, Dinamarca i Romania. L’espanyola remarca que recuperarà amb les Balears aquest estiu la capacitat aèria d’abans de la crisi, amb 43 freqüències des de Madrid.

Gabriel Escarrer, sobre el Regne Unit, va dir a Twitter que «espera que es reprenguin els viatges «amb seguretat en el tercer trimestre». Davant el panorama de «missatges contradictoris» l’hoteler demana «mantenir la prudència, serenitat i responsabilitat». «No estem a temps per a una gran Setmana Santa», però sí per salvar la temporada», confia.