Una història de superació

Síndrome de Down i cinturó negre de ‘kick boxing’

  • Antonio Romero, d’Almeria, 20 anys, i amb una alteració genètica, aconsegueix la màxima distinció en aquesta disciplina esportiva

Síndrome de Down i cinturó negre de ‘kick boxing’
4
Es llegeix en minuts

La seva màxima il·lusió és poder competir en campionats de ‘kick boxing’, però, de moment, no existeix aquesta possibilitat per a persones amb alguna discapacitat reconeguda. No obstant, Antonio Romero Fuentes, un jove d’Alcolea (Almeria) amb síndrome de Down de 20 anys, entrena cada dia com si demà es disposés a participar en unes olimpíades, sense ser conscient que ja ha trencat una primera barrera en una societat que moltes vegades no té en compte les persones amb capacitats diferents, explica ‘Diario de Córdoba’, del grup Prensa Ibérica, empresa editora de EL PERIÓDICO.

El mèrit de l’Antonio és haver aconseguit ser la primera persona amb síndrome de Down que ha obtingut el cinturó negre de ‘kick boxing’ a Espanya i el seu entrenador creu que fins i tot és la primera d’Europa, sense necessitar cap adaptació en la prova, que va aconseguir superar. Va ser avaluat per la federació espanyola de ‘kick boxing’, en igualtat de condicions que una persona sense síndrome de Down, i va obtenir una nota d’excel·lent, malgrat que li va costar una mica més l’examen oral.

El dia que va obtenir el títol l’Antonio no es va mostrar nerviós i va dormir bé la nit anterior, com ell mateix reconeix. Per a ell, el que va començar sent un joc ha passat a convertir-se en un esport que pot ser la seva manera de guanyar-se la vida.

L’Antonio és un noi molt extravertit i alegre. Assegura que té molts amics i que se sent preparat per viure en un futur del seu propi treball. És el fill mitjà de Francisco Romero i María Ángeles Fuentes i germà de la Gloria i la María. La seva família per a ell és un gran recolzament, ja que l’ha ajudat a saber preparar alguns àpats, a fer-se llit i altres tasques quotidianes i necessàries.

«Fa uns quatre anys l’Antonio i el seu pare es van presentar al meu centre esportiu d’Alcolea, on impartim classes d’esports de contacte. El ‘kick boxing’ és una disciplina que combina tècniques de boxa amb cops de karate i de taekwondo. Aquest noi mai havia practicat aquesta disciplina, però sí l’Ángel, un cosí seu, i coneixia altres alumnes del centre. Li vaig proposar examinar-se per obtenir el cinturó negre primer dan perquè vaig apreciar que té elasticitat i que es queda aviat amb les instruccions», afirma Jesús Bellido, gerent de Team Bellido i entrenador de l’Antonio.

Fins al començament de la pandèmia aquest jove d’Alcolea anava a aquest centre esportiu diàriament, però des de fa uns mesos, amb motiu de la crisi sanitària i pel fet que les persones amb síndrome de Down presenten un risc més elevat contra la infecció per Covid-19, els entrenaments els fa per via telemàtica. Tant la seva família com el seu entrenador estan esperant que l’Antonio es pugui vacunar contra el coronavirus per reprendre les pràctiques presencials. Francisco Romero, pare de l’Antonio, relata que el seu fill es va entusiasmar pel ‘kick boxing’ quan Jesús Bellido va impartir una xerrada informativa sobre aquesta disciplina esportiva a l’IES Gran Capitán, centre on l’Antonio acabarà aquest curs l’FP bàsica d’Allotjament i Bugaderia.

La intenció de Jesús Bellido era muntar un grup al seu centre esportiu per a persones amb síndrome de Down, però la pandèmia de moment ha trastocat l’objectiu. «Estimo l’Antonio amb bogeria, perquè ell també es dona molt a estimar. El kick boxing és un esport que aporta molta autoestima, beneficis fisiològics i psicològics, ja que quan es practica se segrega molt cortisol, s’allibera estrès i serotonina. A més, ensenya valors com el respecte, la disciplina, la lleialtat, el companyerisme i la pertinença a un grup. Em fa molta més il·lusió veure tots els seus progressos que guanyar un campionat», diu Jesús Bellido.

El Messi del ‘kick boxing’

«Tot i que l’Antonio encara no ha pogut competir, sí que ha participat en moltes exhibicions i reconeguts lluitadors de tot el món el feliciten com si fos el Messi del ‘kick boxing’», explica un orgullós Francisco Romero. «Aquest esport és la seva vida. El somni del meu fill, el nostre i el del seu entrenador és que pugui dedicar-se a fer classe a nens petits, ja que amb el cinturó negre està habilitat per impartir la formació i fins i tot té el títol d’àrbitre», indica el pare d’aquest jove.

Notícies relacionades

«És capaç de fer 50 flexions o 100 abdominals d’una vegada. Té molta força. La seva idea és treballar en aquest esport o també en una cosa relacionada amb els estudis que està acabant, per això aviat començarà amb el programa d’inserció laboral de Down Córdoba. D’altra banda, sempre diu que tindrà un pis, nòvia, fills, un projecte de vida, com qualsevol jove de la seva edat», afirma Francisco Romero.

«Hauria d’existir una reglamentació específica perquè persones com l’Antonio o amb un altre tipus de discapacitat reconeguda es puguin integrar, competir i fer classe en igualtat de condicions que la població general», insisteix Jesús Bellido.