La lluita contra la pandèmia

França reprèn la vacunació amb AstraZeneca però la recomana per a més grans de 55 anys

Es basa en el fet que els pocs casos greus de trombosi es van donar únicament en persones de menys de 55 anys

França reprèn la vacunació amb AstraZeneca però la recomana per a més grans de 55 anys
1
Es llegeix en minuts

Les autoritats sanitàries de França han autoritzat aquest divendres la represa de l’administració de la vacuna d’AstraZeneca, però han recomanat reservar-la a les persones a partir de 55 anys. Aquesta mesura es basa en el fet que els pocs casos greus de trombosi detectats a Europa després de la vacunació amb aquest producte es van donar únicament en persones de menys de 55 anys, segons l’Alta Autoritat de Salut (HAS) francesa.

Notícies relacionades

La decisió de França arriba després que l’Agència Europea del Medicament avalés la seguretat de la vacuna anglosueca. Espanya és un altre dels països que ja han anunciat que reprendran la vacunació la setmana que ve, si bé el Ministeri de Sanitat ha de pronunciar-se sobre si modifica els grups d’edat que rebran aquest injectable.

En la seva resolució, l’EMA considera que la vacuna desenvolupada pel laboratori anglosuec AstraZeneca «és una opció segura i efectiva contra la Covid19» i que «els beneficis continuen superant el risc d’efectes secundaris». Tot i que la investigació continuarà en marxa amb una anàlisi més detallada dels casos, inclosa una avaluació de les altres vacunes autoritzades, així com dels estudis epidemiològics, l’EMA considera que han arribat a una conclusió científica clara: que «la vacuna no està associada amb un augment en el risc general de trombes entre qui la rep». Això sí, la investigació no permet excloure la seva relació amb casos molt rars de coàguls de sang associats amb els nivells baixos de plaquetes a la sang, inclosos casos rars de trombosi venosa cerebral (CVST). «No s’ha provat un vincle causal amb la vacuna però mereix una anàlisi més detallada», ha dit l’agència.