Previsió del temps

Catalunya activa la prealerta per fortes nevades a partir d’aquest dijous

  • S’espera neu al Pirineu i en zones del prelitoral, adverteix el Meteocat

  • A la ciutat de Barcelona i a la costa catalana les temperatures baixaran fins a unes mínimes de l’ordre dels quatre o cinc graus i una màxima de 12

3
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha activat aquest dijous la prealerta del pla Neucat per risc de nevada a partir d’aquesta tarda a Catalunya. Segons la previsió, les primeres nevades es registraran al prelitoral i la serralada Transversal. La precipitació de neu podrà aparèixer fins divendres en qualsevol cota al costat nord del Pirineu. La neu acumulada podrà superar els 20 centímetres de gruix per sobre dels 2.000 metres d’altitud.

Neu i molt fred –fins a 10 graus menys respecte als valors actuals–, protagonitzaran l’inici de la primavera, dissabte, després de l’arribada a la Península d’una massa d’aire polar àrtic que, al costat d’una borrasca mediterrània, propiciarà una gradual tornada a l’hivern en gran part del país.

Torna «el fred de rigorós hivern» per donar la benvinguda a la primavera astronòmica, ha avançat Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que detalla que nevarà en cotes baixes, tot i que no serà un fenomen meteorològic «ni extrem ni generalitzat».

Des d’aquest dijous s’espera ja un «descens generalitzat» de les temperatures, per l’arribada d’aire molt fred continental, que en el cas de les diürnes, serà notable en àmplies zones de l’interior peninsular i a l’àrea mediterrània, i fins i tot «extraordinari» en punts de l’est de Castella-la Manxa i interior de València. La cota de neu de situarà en 500-800 metres al Pirineu; 800-1.200 metres al nord-oest, centre i aquest peninsular, així com a les Balears, i a 1.400-1.800 metres baixant a 1.000-1.400 metres al sud-est del país.

Mínimes de 4-5º a Barcelona

A la ciutat de Barcelona i a la costa catalana les temperatures baixaran fins a unes mínimes de l’ordre dels quatre o cinc graus i una màxima de 12. Les temperatures mínimes a les zones de l’interior baixaran clarament dels zero graus, i arribaran a entre 4 i 10 graus negatius a zones de muntanya (a partir de 500 metres d’altitud). La possibilitat de nevades és alta en aquestes zones de muntanya el pròxim cap de setmana, però podrien registrar-se a qualsevol zona de l’interior, com a la lleidatana Tàrrega o a Olot (la Garrotxa), per exemple.

Un altre aspecte a tenir en compte aquest dijous és un augment de la inestabilitat a l’àrea mediterrània, amb probabilitat de pluges al Llevant i sud-est peninsular, que poden anar acompanyades de tempestes.

Davant aquesta situació, l’Aemet ha activat per a l’avís groc (risc) per pluges en punts dels litorals sud de València i nord d’Alacant per acumulacions previstes de fins a 20 litres per metre quadrat en una hora.

Pluges a l’àrea mediterrània

Per a divendres, inici del pont de Sant Josep en algunes comunitats, continuaran baixant les temperatures i s’espera una nova inestabilització a l’àrea mediterrània amb pluges a l’entorn de les Balears i tempestes i pluges al nord del país; a la resta d’Espanya, es preveu un dia «molt fred, però en general amb cel clar».

Aquell dia la cota de neu se situarà al Pirineu en 500-900 metres, baixant a qualsevol cota; al nord-oest i nord-est peninsular, a 1.000-1.400 metres, baixant a 500-800 metres al nord-oest, i a la resta d’entorns muntanyosos i erms de la meitat nord, a 1.100 metres, baixant a 200-600 metres.

Així mateix, a l’interior sud-est baixarà a 400-800 metres; a les serres de l’extrem sud-est, a 1.000-1.400 metres, i a les Balears, a 700-900 metres.

Alerta groga per neu

Aquest acusat descens de la cota de neu donarà lloc al fet que l’Aemet activi l’alerta groga per nevades a les comunitats de Catalunya, Aragó, Navarra i la Rioja, on les acumulacions oscil·laran entre els 5 i 15 centímetres d’espessor.

Dissabte, començament de la primavera, el centre de la borrasca s’aproximarà a la Península i afavorirà xàfecs a les Balears, que s’estendran a tot el sud de l’àrea mediterrània peninsular.

Notícies relacionades

L’Aemet adverteix que aquest dia la neu continuarà a les mateixes zones que la jornada anterior i es preveu, a més, una «intensificació de la irrupció de l’aire fred del nord i nord-est», que afavorirà un nou descens generalitzat de les temperatures màximes, més notable a l’interior i sud-est peninsular.

Diumenge, amb l’allunyament de la borrasca mediterrània cap a l’est, l’episodi hivernal començarà a remetre.