La Generalitat tanca una residència a Canet de Mar per cometre «infraccions greus» contra els avis

  • Es tracta del quart geriàtric que tanca el Govern a Catalunya arran de la pandèmia del coronavirus

  • La Generalitat constata que el centre no tenia prou personal, no complia els protocols i va obstaculitzar la feina dels inspectors públics

  • Els 36 interns de la residència ja han trobat una plaça alternativa en un altre centre

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat ha tancat una altra residència de gent gran a causa de múltiples i greus irregularitats detectades arran d’un brot de coronavirus al novembre. Es tracta de la residència privada Maricel, a Canet de Mar (Maresme), en mans de la societat limitada Roma i Serra, segons consta en el registre de la conselleria. En el treball de la inspecció ha aflorat cinc sancions molt greus, entre aquestes no tenir personal ni complir els protocols establerts per la pandèmia del coronavirus.

El brot infecciós en aquest geriàtric, privat i amb cap plaça finançada amb diners públics, va esclatar a principis de novembre. El dia 16 la Conselleria de Salut va intervenir el geriàtric, quan el 86% dels 46 avis que viuen en el centre i el 55% de la plantilla es va infectar. Llavors es va encarregar de gestionar el geriàtric la cooperativa Suara, que entre altres mesures va contractar més personal.

De fet el centre té 20 treballadors. Una xifra totalment insuficient segons es desprèn de la nota de premsa que ha enviat aquest dijous la conselleria de Treball i Afers Socials. Després d’una inspecció pública, el Govern va constatar que al centre faltava personal, i que no aplicaven correctament els protocols sanitaris per evitar l’expansió del virus. En total, es van comptabilitzar cinc sancions molt greus i una de greu.

Una vegada el centre ha recuperat la normalitat i ja no hi ha cap cas de coronavirus, el Govern va demanar als propietaris del geriàtric, la Societat Limitada Roma, que contractessin més personal, els formessin sobre les mesures sanitàries (com l’ús d’EPIs o aïllament) i facilitessin un seguiment i control de la situació sanitària. «La propietat no s’ha compromès a fer-ho», diu el comunicat de la conselleria per justificar l’ordre del tancament del geriàtric.

Notícies relacionades

En aquests moments hi ha 36 avis vivint en aquesta residència. Abans de decretar el tancament la conselleria ha contactat amb tots els familiars i els han ajudat a buscar una plaça alternativa en un altre centre, segons expliquen en el comunicat. En els pròxims dies està previst que es facin els trasllats.

En els últims mesos la Generalitat també va decretar el tancament d’un geriàtric a Calafell, un altre a Ullastrell i un tercer a Sant Adrià de Besòs, on tampoc van aplicar correctament els protocols del coronavirus entre aquest col·lectiu tan vulnerable.