Investigació d’efectes adversos

Astúries reté «per precaució» algunes dosis de vacunes de Covid d’AstraZeneca

  • El departament asturià de Salut ajorna la immunització a un grup de professionals sanitaris que la tenien programada per aquest dijous a la tarda

5
Es llegeix en minuts

El Servei de Salut del Principat d’Astúries ha confirmat que, «per un principi de màxima prudència», s’ha decidit «retenir algunes dosis de vacunes Covid-19» relacionades amb un lot concret de la producció servida a Espanya per la farmacèutica Astrazeneca. El que no significa, diuen, que s’hagi paralitzat la vacunació completa d’aquesta vacuna, la inoculació de la qual «prosseguirà amb normalitat amb altres lots».

Així han reaccionat els responsables asturians a la problemàtica generada a diversos països per uns suposats efectes adversos en relació amb un lot concret de vacunes d’aquesta farmacèutica. Des de la conselleria, i també des del ministeri, s’ha llançat un missatge tranquil·litzador emparant-se en què «l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha assenyalat que no hi ha evidència científica que la vacuna sigui la causa de dues reaccions adverses greus que s’estan investigant a Àustria. L’AEMPS considera a més que no hi ha motius que justifiquin l’adopció de mesures cautelars sobre aquest lot, per la qual cosa es podrà seguir amb el pla de vacunació previst per aquestes unitats».

Aquest dijous a la tarda transcendia que el Govern d’Astúries havia decidit paralitzar, amb caràcter preventiu, un conjunt de vacunes per a la Covid del laboratori AstraZeneca que forma part dels lots que suposadament haurien ocasionat problemes de coagulació a diversos països europeus. Això va obligar a ajornar la immunització a un grup de professionals sanitaris que van ser desconvocats de l’àrea d’Arriondas –al nord-est d’Astúries–, on tenien previst anar, tot i que es va seguir amb normalitat la immunització –a Arriondas i la resta d’Astúries– de tots els altres grups per a qui mai va estar programat l’ús del lot en qüestió.

Astúries ha rebut fins ara 36.600 dosis d’AstraZeneca sense que constin efectes adversos ressenyables.

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va comunicar que podria emetre «avui o demà» un consell al respecte sobre l’ús del fàrmac a la Unió Europea (UE).

Segons ha confirmat una font de l’agència, amb seu a Amsterdam, el comitè de seguretat (PRAC) de l’EMA ja està reunit per analitzar la informació disponible sobre els casos de trombosi en persones que han rebut la vacuna d’aquesta farmacèutica.

Els experts tranquil·litzen

Epidemiòlegs i viròlegs ho tenen clar: la vacuna d’AstraZeneca també es pot administrar als més grans de 55 anys. Afirmen que, igual com les de Pfizer i Moderna, ha superat els assajos clínics i té el vistiplau de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), amb què està testada tant la seva fiabilitat com la seva efectivitat. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquest dijous que aquest divendres es reunirà la Comissió de Salut Pública, en què estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, per tornar a valorar si es dona llum verda a la inoculació de la vacuna d’AstraZeneca en persones d’entre 55 i 65 anys. «Farem el que recomanin els experts», ha dit Darias.

Astúries és la segona comunitat autònoma amb més incidència de la Covid-19, només per darrere de Madrid, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. Darias ha assenyalat que Espanya «ha entrat en un alentiment» del descens de contagis en les últimes setmanes, mentre que tres comunitats autònomes es troben en un «lleugeríssim avenç» dels casos.

El conseller de Salut del Principat, Pablo Fernández, va assenyalar, després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), que «la situació és preocupant» i que en el cas d’Astúries està estabilitzada, tot i que hi ha un alentiment en el descens dels casos i està relacionat directament amb la transmissió de la variant britànica, que ja és al darrere de més del 90 per cent dels positius del Principat. «Hem d’intentar que l’altiplà en què estem es converteixi en descens per continuar vacunant» amb l’objectiu, a més, d’«incrementar el ritme». A Astúries, va afegir el conseller, més del 9% de la població ja ha rebut alguna vacuna, i gairebé el 5 per cent ja ha completat les dues dosis per a la immunització.

Pablo Fernández no es va referir no obstant a la vacuna d’AstraZeneca, tot i que diverses comunitats autònomes, com Catalunya, Andalusia i Madrid, han demanat que es pugui inocular als més grans de 55 anys. Assajos clínics

Pablo Fernández, com Catalunya, Andalusia i Madridpugui inocular als més grans de 55 anys.Espanya va restringir l’administració d’aquesta profilaxi a persones d’entre 18 i 55 anys. Per això es va basar en què els assajos clínics de la fase III només havien aportat prou dades per als grups d’edat de 18 a 55 anys. Alemanya, per la seva banda, va apujar el límit d’edat als 65 anys i altres països van adoptar la mateixa decisió.

Un estudi fet amb més d’un milió de persones immunitzades amb aquesta vacuna a Escòcia va concloure que és igual d’eficaç que les altres dues per a totes les edats. L’Agència Europea del Medicament ja la recomana per a tots els més grans de 18 anys, i tots els països han rectificat la seva postura inicial, excepte Espanya.

L’epidemiòleg Pedro Arcos, amb àmplia experiència en altres alarmes sanitàries, com el VIH i l’Ebola, entre d’altres, va remarcar ahir que una vegada una vacuna es posa al mercat «és perquè compleix tots els requisits de seguretat i eficàcia. Aquí es tracta d’accelerar el procés de vacunació, i vacunar el major nombre de persones en el menor temps possible. A Astúries s’esta fent bé, i si tinguéssim més vacunes podríem vacunar moltes més persones, perquè a més la població és molt receptiva i hi hauria un elevadíssim grau de col·laboració».

El també epidemiòleg Daniel López Acuña, exdirector d’Acció Sanitària en Situacions de Crisi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), també es va mostrar partidari d’eliminar el límit dels 55 anys d’edat per administrar la vacuna d’AstraZeneca, una vegada que té el vistiplau de l’Agència Europea del Medicament i es té experiència amb centenars de milers de persones vacunades al Regne Unit.

Notícies relacionades

Santiago Melón, cap del Laboratori de Virologia de l’Hospital Universitari Central d’Astúries (HUCA), es va manifestar igualment favorable que s’inoculi la vacuna d’AstraZeneca. «És igual de segura que les altres. Tot el que estigui validat, i que serveixi per frenar la transmissió del virus, s’ha d’aprofitar», va assenyalar.

Els experts també van coincidir que els efectes secundaris que se li adjudiquen a aquesta vacuna són idèntics als que provoquen les de Pfizer i Moderna. «És important que la població no es deixi portar per comentaris o estratègies de màrqueting. Es tracta d’accelerar el procés de vacunació, que és l’important», va assenyalar Arcos.