Avís a la UE

Autoritzar la vacuna Sputnik V amb urgència és jugar a la «ruleta russa»

Una funcionària de l’Agència Europea del Medicament (EMA) «va desaconsellar» als països membres de la UE que autoritzin amb urgència l’antídot rus contra la Covid-19, al·legant la insuficiència de dades sobre les persones vacunades

Autoritzar la vacuna Sputnik V amb urgència és jugar a la «ruleta russa»
1
Es llegeix en minuts

Una funcionària de l’Agència Europea del Medicament (EMA) «va desaconsellar» als països membres de la UE que autoritzin amb urgència la vacuna russa contra la Covid-19 Sputnik V, al·legant la insuficiència de dades sobre les persones vacunades. 

«És una mica com la ruleta russa», va dir Christa Wirthumer-Hoche, presidenta del consell de direcció, en una entrevista al canal de televisió austríac ORF diumenge.

«Necessitem documents que puguem revisar. De moment no tenim dades sobre els efectes secundaris dels vacunats», va remarcar.

«Estem a les fosques i per això desaconsello encaridament que s’emeti una autorització nacional amb caràcter d’urgència», va afegir Wirthumer-Hoche, instant els països a esperar la llum verda del regulador europeu. 

Sputnik V va fer un pas clau per a la seva implantació a la Unió Europea (UE) la setmana passada amb l’inici de la seva revisió per part de l’EMA, amb seu a Amsterdam. 

Després d’aquest anunci, les autoritats russes van dir que estaven preparades per subministrar vacunes a 50 milions d’europeus a partir del juny. 

«Podrem tenir Sputnik V al mercat en el futur, però només quan hàgim examinat les dades necessàries» basats en «les normes europees de controls de qualitat i eficàcia», va insistir la representant de l’EMA.

Diversos països de la UE, impacients per un procés considerat massa lent, recorren a vacunes encara no aprovades, com Hongria, que va començar a administrar la vacuna russa a la seva població el mes passat. 

La República Txeca i Eslovàquia també han fet comandes a Rússia. 

Notícies relacionades

El canceller austríac, Sebastian Kurz, va discutir a finals de febrer amb el president rus, Vladimir Putin, «la possibilitat» d’entregues de Sputnik V, argumentant que les vacunes no han de ser objecte de «batalles geopolítiques». 

No obstant, Kurz va dir que esperaria l’aprovació de l’EMA abans d’utilitzar la vacuna a Àustria.