LA COMISSIÓ DE SALUT PÚBLICA

El tancament de Setmana Santa rep el primer vistiplau de les autonomies

  • La Comissió de Salut Pública aprova el document que inclou el tancament de les autonomies, el toc de queda entre les 22 i les 6 hores i les reunions d’un màxim de quatre persones

  • L’aprovació definitiva es portarà a terme al Consell Interterritorial del 10 de març

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial ha donat el vistiplau aquest dijous al pla de la Setmana Santa proposat pel Ministeri de Sanitat. Així, les comunitats autònomes hauran de mantenir el seu tancament perimetral com a mínim entre el 26 de març i el 9 d’abril, el toc de queda entre les 22 i les 6 hores i limitar les reunions tant a l’interior com a l’exterior a un màxim de quatre persones. També es recomana la no-tornada al lloc de residència dels estudiants universitaris que visquin durant el curs acadèmic en una altra comunitat autònoma o país i que «s’evitin tots els viatges que no siguin necessaris». 

El document encara ha de passar pel filtre més polític. La seva aprovació definitiva tindrà lloc el 10 de març al Consell Interterritorial de Salut en què participen els consellers autonòmics. A la comissió de Salut Pública també participen les comunitats, però a nivell més tècnic, a través dels directors de Salut Pública.

No es pot descartar que alguna comunitat insisteixi a incloure modificacions. Alguns dels directors de Salut Pública han votat en contra d’algunes de la mesures, segons ha reconegut la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón. No afectarà de ben segur el tancament perimetral. A aquest només s’oposa frontalment Madrid, com ja va passar al Consell Interterritorial del dimecres passat. És, amb Extremadura, l’única autonomia de la Península que actualment té les fronteres obertes.

Els casos de les illes són una qüestió a banda. Ni les Balears ni les Canàries tenen tancament perimetral. Consideren suficients les proves PCR que exigeixen als passatgers, tant marítims com aeris. El pla del Nadal passat també els va eximir d’establir-lo. Ara les Balears semblen inclinar-se a acceptar-lo però les Canàries són reticents. El portaveu del govern canari, Julio Pérez, ha advertit que no preveu el tancament perimetral de l’arxipèlag i que en qualsevol cas, si s’establís inclouria la tornada de familiars i l’arribada de turistes i familiars. 

La proposta inclou el compromís de les comunitats autònomes de no rebaixar el nivell d’alerta des de les dues setmanes prèvies al començament de la Setmana Santa «tot i que els indicadors siguin favorables» i, per això, s’estableix que no es podran relaxar les mesures restrictives establertes en aquell moment. Sanitat argumenta aquestes propostes en el fet que per Setmana Santa encara no s’haurà immunitzat amb la vacuna una proporció suficient de la població per aconseguir una reducció significativa del risc. Per això, diu, les mesures no farmacològiques de control de la transmissió continuaran sent les principals mesures de salut pública per evitar un nova onada epidèmica. 

Aquestes són les principals mesures:

Toc de queda i reunions limitades

Entre les propostes, que seran traslladades a les comunitats per tal d’aconseguir una resposta homogènia de mesures per a la Setmana Santa, també hi ha mantenir el toc de queda entre les 22.00 i les 6.00 hores, i limitar les reunions a espais públics o privats a un màxim de quatre a sis persones.

Esdeveniments i cerimònies

Notícies relacionades

La Comissió de Salut Pública planteja al document la no celebració d’esdeveniments massius «de qualsevol índole» que impliquin aglomeració o concentració de persones. Les cerimònies en espais tancats seguiran les normes d’aforament i altres mesures establertes al document d’‘Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de Covid-19’ segons el nivell d’alerta de cada comunitat autònoma. 

Festes en domicilis

També es desaconsella expressament la celebració de trobades socials als domicilis o en altres espais tancats amb no convivents.