DEBAT EN EL CONSELL INTERTERRITORIAL
Madrid es queda sol en la defensa d’obrir per Setmana Santa
Totes les comunitats, llevat de la presidida per Ayuso, s’inclinen per adoptar un pla comú que inclouria el veto als viatges entre autonomies
El ministeri entregarà aquest dijous la seva proposta perquè es pugui aprovar dimecres de la setmana vinent
Tot i que encara no era el moment de prendre una decisió, les comunitats autònomes han formulat en el Consell Interterritorial de Salut les seves propostes de cara a la Setmana Santa. Totes, llevat de Madrid, han coincidit en la necessitat que les mesures siguin homogènies i la gran majoria s’han mostrat partidàries de prohibir els viatges entre comunitats autònomes, en línia amb el manifestat pels responsables del Ministeri de Sanitat. Aquests han explicat a les autonomies que la seva proposta estarà llesta aquest dijous perquè es pugui aprovar en la reunió del pròxim 10 de març.
L’objectiu del ministeri és que aquesta vegada les restriccions «s’aprovin per unanimitat», segons ha manifestat la seva titular, Carolina Darias, al finalitzar el Consell. Tot i que en realitat no és necessari. La decisió s’adoptarà en forma d’Acord d’Actuacions Coordinades del Consell Interterritorial i, per tant, serà d’«obligat compliment» per a totes les autonomies, com ha recordat la ministra. Madrid no podrà fer el que vulgui.
La proposta que donarà conèixer el ministeri inclourà també altres restriccions de mobilitat i dels «contactes socials». La idea és que el toc de queda vagi en totes les autonomies de les 22 a les 6 hores, que la reunions socials siguin d’un màxim de 4 a 6 persones i recomanar que els universitaris que estudien fora no tornin, segons un esborrany publicat aquesta nit per la cadena SER. També proposa una cosa que contradiu les intencions manifestades per Salut Pública a Catalunya: «No abaixar el nivell d’alerta en el qual es troba l’autonomia des de les dues setmanes prèvies a l’inici de Setmana Santa, tot i que els indicadors siguin favorables, i per això mantenir les mesures establertes en aquell moment».
«L’objectiu és continuar salvat vides, no salvant setmanes» i «evitar una quarta onada», ha repetit en diverses ocasions durant la seva compareixença. També ha insistit en la necessitat de baixar dels 50 casos per 100.000 habitants abans de plantejar-se altres coses.
L’altiplà
L’altiplàEl descens dels contagis s’ha alentit els últims dies. Aquest dimecres la incidència mitjana era de 159 casos per 100.000 habitants, només nou menys que el dia anterior. Aquesta desacceleració pot ser un indici que entrem en «un altiplà», segons la ministra, que també ha destacat que les dues ciutats autònomes i una comunitat, Madrid, segueix per sobre dels 250 casos que marquen el llindar del risc extrem.
El conseller de Sanitat de Madrid ha pogut contemplar com en la reunió tots els seus col·legues propugnaven la «màxima cautela» i la presa de decisions homogènies a tot Espanya, fins i tot les presidides pel seu mateix partit. Múrcia i Andalusia han propugnat també el tancament perimetral, Galícia l’ha defensat però preferia esperar a a veure com evolucionava la pandèmia els pròxims dies. Catalunya, que el dia anterior no s’havia pronunciat, en la reunió també ha propugnat el tancament.
Front comú
Al matí, el president del País Valencià, Ximo Puig, havia parlat amb Catalunya, Múrcia, Castella-la Manxa, les Balears i Aragó per crear un front comú per defensar el tancament de fronteres per Setmana Santa. Tots temen que Madrid, l’autonomia amb més contagis, escampi el virus per Espanya, i causi una quarta onada. Segons les fonts de la Generalitat, la sintonia ha sigut total amb la resta de responsables autonòmics, entre els quals n’hi ha de diferents partits, no només socialistes.
Durant el Consell els representants de Madrid i Catalunya han demanat que la vacuna d’AstraZeneca es pugui utilitzar també en més grans de 55 anys però la ministra els ha respost que de moment no hi haurà canvis. «La ponència de vacunació analitza els estudis que es publiquen i si apareixen evidències que també és eficaç en els més grans es revisarà la decisió», ha assenyalat després.
Triple divisió a Madrid
Una vegada sentits els seus col·legues, el conseller madrileny ha demanat que s’escolti tothom i ha retret haver-se assabentat de les propostes pels mitjans de comunicació. En realitat, la Comunitat de Madrid encara s’ha d’aclarir. La seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, defensa que a priori no és partidària de tancar, tot i que vol esperar dues setmanes per decidir-ho, mentre que el vicepresident, el líder regional de Cs, Ignacio Aguado, opina que «almenys les persones vacunades» es puguin «moure lliurement per tot el territori nacional». «És la meva opinió personal respecte al que podria ser una obertura gradual de les restriccions i una major mobilitat», ha dit mentre que Ayuso s’ha afanyat a corregir-lo: «Em sorprèn que (Aguado) no ho hagi esmentat en les dues hores que hem estat al Consell de Govern. Qui ho ha de di, si fos convenient, és la Conselleria de Sanitat. Totes les decisions les prenc després d’escoltar Sanitat», ha recalcat.
Aún es pronto para decidir sobre Semana Santa pues el virus nos obliga a hacerlo con 15 días de antelación.
— Isabel Díaz Ayuso (@IdiazAyuso) 3 de marzo de 2021
En principio, el toque de queda no se mueve y la región no cierra. Pero serán nuestros sanitarios quienes nos indiquen el camino.
Malgrat les paraules d’Ayuso, el seu viceconseller de Sanitat, Antonio Zapatero, s’ha mostrat menys optimista: «Tal com estem a Madrid avui, amb 550 persones a les ucis, jo no estic per a esdeveniments festius». Primer s’hauran d’aclarir entre ells abans de traslladar al Consell Interterritorial de dijous vinent la seva postura definitiva.
Al matí, la portaveu manxega, Blanca Fernández, ha demanat a la veïna Comunitat de Madrid «paciència» i un «últim esforç». «Vull llançar avui un missatge tant al PP com a la Comunitat de Madrid: Sisplau la perimetració evita la sortida de ciutadans d’aquelles comunitats autònomes que tenen una incidència més alta que d’altres, i aquelles regions que tenen molta població i pot afectar-ne d’altres i els pot complicar les dades. Això té cost en vides», ha advertit la també consellera d’Igualtat.
La Junta de Castella i Lleó ha respost a la posició madrilenya demanant «aplicar un criteri de prudència i que sigui homogeni» a tot el territori nacional, segons el conseller de Presidència del Govern regional, Ángel Ibáñez. També el cap del Govern de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha demanat al president, Pedro Sánchez, que convoqui els seus homòlegs a les comunitats autònomes per mirar de consensuar una postura a tot el país sobre les restriccions i la seva possible flexibilització de cara a Setmana Santa.
De la mateixa manera, Andalusia ha reclamat a la ministra de sanitat, Carolina Darias, que lideri el Consell Interterritorial de Salut i assumeixi «una vegada per sempre» les seves competències i estableixi uns criteris «clars» per a la sortida del tancament perimetral de les comunitats. Sobre les previsions turístiques de Setmana Santa assegura que encara no coneix fins a quin punt es restringirà la mobilitat, tot i que ha confiat que per al pròxim 26 de març sí que es permeti almenys obrir el tancament perimetral entre les províncies andaluses.
El president d’Astúries, Adrián Barbón, ja va anunciar fa un mes, i s’ha ratificat en diverses ocasions des d’aleshores, que en aquesta comunitat mantindrà el tancament perimetral i no permetrà els viatges que no estiguin justificats durant la Setmana Santa per no caure en els errors de les festes de Nadal passades i evitar així una «quarta onada brutal».
Astúries i Extremadura també es decanta per la prudència, igual com Euskadi, Navarra i La Rioja. Melilla ha demanat perimetrar, però que la decisió es prengui per unanimitat.
Criteris tècnics
Notícies relacionadesLa postura dels tècnics del ministeri ja la va comentar aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, que va remarcar que la reobertura de les fronteres autonòmiques no s’ha ni tan sols de plantejar si no es donen les condicions.
«Soc epidemiòleg, m’interessa controlar l’epidèmia, i òbviament les meves visions són diferents de les que puguin tenir, per exemple, els empresaris. Si les condicions de transmissió no són les correctes perquè es pugui tenir una mica més d’obertura, crec que no s’ha ni de plantejar», va concloure.
-
Ofert per
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- Tennis Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- El Sail Team BCN competirà en la pròxima edició de la Copa Amèrica
- Desmantellat un fumador de crac en un narcolocal de Ciutat Vella
- L’Hospitalet desincentivarà el consum de begudes energètiques
- BComú votarà ‘sí’ en el primer tràmit de les ordenances fiscals
- Barcelona comprarà el bloc venut en la subhasta del Clínic