Sistema no obligatori
Nutriscore: què és i com funciona l’etiqueta nutricional
L’algoritme en què es basa concedeix una qualificació o una altra (en una escala de cinc, de l’A a l’E) acompanyada d’un color (de verd a vermell)

El Ministeri de Consum pretén aprovar el sistema d’etiquetatge frontal Nutriscore abans del final d’aquest any i utilitzar-lo com a base per restringir la publicitat d’aliments menys saludables, sobretot els dirigits al públic infantil.
Nutriscore és un sistema d’etiquetatge nutricional frontal dels productes alimentaris que permet als consumidors valorar ràpidament la qualitat nutricional dels aliments que consumiran o compraran, simplificant la interpretació de l’etiquetatge nutricional situat al dors del paquet. Visualment, és similar a l’etiquetatge d’eficiència energètica dels electrodomèstics o vivendes, per exemple.
L’algoritme en què es basa el Nutriscore concedeix una qualificació o una altra (en una escala de cinc, de l’A a l’E) acompanyada d’un color (de verd a vermell) després d’analitzar els elements nutricionals el consum dels quals es recomana limitar (calories, greixos saturats, sucre i sal) i aquells que són beneficiosos (proteïnes, les vitamines i les fibres).
L’A verd fosc és la més saludable
A l’etiquetatge, desenvolupat per científics francesos, l’A (verd fosc) és la més saludable i l’E (vermell) la pitjor. El sistema està implantat a França, Bèlgica, Holanda i Alemanya, però no és obligatori. La Comissió Europea encara no ha legislat sobre l’assumpte, tot i que ha anunciat la seva intenció de fer-ho a finals del 2022 i acabarà sent obligatori.
No obstant, no aporta informació pel que fa a si un producte està més o menys processat que un altre i el seu impacte ambiental, pel que serà necessari «complementar-lo» posteriorment.
No obstant, el sistema distingeix entre productes amb un millor i pitjor perfil nutricional, però només dins d’una mateixa categoria; és a dir, l’oli d’oliva, per exemple, es compara amb els diferents greixos, però no amb els cereals d’esmorzar o el menjar congelat.
Nutriscore permet eliminar de l’etiquetatge productes no processats d’un únic ingredient (com la mel) i productes processats l’únic ingredient dels quals s’hagi sotmès a maduració. Això permetria eliminar a l’oli d’oliva d’una obligatorietat d’etiquetatge i eludir l’impacte negatiu d’una mala nota nutricional.
Restriccions per a productes amb mala nota
Consum pretén basar-se en aquesta qualificació una vegada estigui aprovat el sistema per legislar sobre la publicitat infantil d’aliments i begudes, amb més restriccions per a aquells productes amb pitjors notes.
Fonts de Consum han incidit que aquest etiquetatge suposarà un «incentiu» a tota la indústria alimentària per millorar el perfil nutricional dels seus productes, ja que el consumidor tendirà a triar aquelles referències amb millors qualificacions.
Notícies relacionadesNo obstant, han precisat que el Nutriscore no serveix per determinar si un aliment és bo o dolent; de fet, els frescos (carn, peix, fruita, verdura i pa) són els aliments habitualment més recomanats i no l’utilitzaran, ja que l’etiquetatge està dirigit a la categoria de producte envasat.
Consum ha insistit que Espanya defensarà de cara al debat que s’obrirà al si de la CE el 2022 que s’opti per un etiquetatge frontal obligatori a nivell comunitari, i entre les diferents possibilitats a escollir defensarà Nutriscore per considerar que és la més útil, segons l’evidència científica disponible fins al moment.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics