Molt a prop del 8-M

Cursos de bici només per a dones: una forma més per combatre la desigualtat

  • En els últims anys s’han popularitzat tallers exclusius per al sexe femení en què se’ls ensenya a muntar o arreglar bicicletes amb l’objectiu de crear espais segurs per a elles

Barcelona (Barcelones)   21.03.2014.   Barcelona. Bicicleta del Bicing con el patrocinio y el logo de Vodafone.     Arxiu   DG.  140321   ex   0340   en la foto: La bici con el logo y el patrocinio de Vodafone.        FOTO:  PUIG, JOAN

Barcelona (Barcelones) 21.03.2014. Barcelona. Bicicleta del Bicing con el patrocinio y el logo de Vodafone. Arxiu DG. 140321 ex 0340 en la foto: La bici con el logo y el patrocinio de Vodafone. FOTO: PUIG, JOAN / Joan S. Puig Pasqual

2
Es llegeix en minuts

Molt a prop del Dia de la Dona, aquest pròxim dilluns, que malgrat la pandèmia acollirà multitud de reivindicacions que barregen el virtual i el presencial, ja s’estan començant a plantejar esdeveniments alternatius que lluitin per la igualtat entre homes i dones. És el cas d’aquest curs per muntar en bici exclusiu per a dones, organitzat pel Casal Ca l’Isidret, la plataforma Taula Eix Pere IV i Biciclot, una cooperativa que promou la mobilitat sostenible a través de la bicicleta com a mitjà de transport ecològic i saludable.

Junt amb aquest curs, Biciclot organitza tot un cicle dedicat a les dones que tindrà per objectiu la creació d’espais de recolzament mutu entre elles per aportar el seu gra de sorra en la lluita per la igualtat de gènere i l’empoderament femení.

Oferir oportunitats per a dones

En aquest cicle, que va començar a finals de febrer i que oferirà diferents activitats per a dones –com un taller de mecànica de bicis, classes per muntar o el descobriment de rutes segures– ha sigut batejat com a ‘Equilibrant el temps amb la màquina de la llibertat’, i estarà orientat a dones i persones no binàries de totes les edats.

Els cursos tenen per objectiu oferir oportunitats a tota classe de dones que s’hagin vist privades de l’oportunitat d’aprendre a anar amb bicicleta per la seva condició sexual, ha assegurat la plataforma veïnal Taula Eix Pere IV, una de les organitzadores de l’esdeveniment. Una altra de les seves finalitats serà la d’oferir recursos per a aquestes dones en la seva vida quotidiana i afavorir la creació d’espais segurs de trobada per a dones que fan ús de la bicicleta.

Un espai segur i feminista

L’associació feminista ParayPorMujeres, que ja ha participat amb Biciclot en alguns tallers de mecànica de bicicletes, ha valorat que aquests cursos suposen una experiència molt positiva per als seus participants.

Notícies relacionades

«A molts homes ja els han ensenyat a fer això [de muntar i arreglar les bicicletes] però hi ha dones que no han tingut aquesta oportunitat per motius de gènere», ha explicat Judith Díaz Garcés, membre i portaveu d’aquesta organització feminista. «No és el mateix participar en aquest tipus de cursos amb gent que ja en sap que amb altres persones que tenen el teu mateix nivell de coneixements. Amb altres noies et sents més segura i és més fàcil perquè sents que empatitzaran més amb tu», ha afegit.

Aquest projecte és un altre dels molts que les associacions feministes tenen preparats per a aquest 8-M, Dia de la Dona, que aquest any no podrà llançar-se en les manifestacions multitudinàries a què estàvem acostumats, però que oferirà un altre tipus de propostes reivindicatives que s’adaptin a les condicions sanitàries.