Dia de la Dona
El 8-M i l’huracà que s’acosta
Malgrat la fermesa de Sanitat en contra de les manifestacions, només a Madrid ja ha s’han registrat 69 sol·licituds de concentracions
Els col·lectius feministes seran al carrer el 8 de març. «No es tracta de celebrar resm sinó de reivindicar drets», explica una portaveu de la Comissió 8-M, organisme format per assemblees de dones de tot Espanya. El coronavirus és una amenaça evident, però també ho és –afegeix la portaveu– «coses que fem cada dia, com treballar en oficines o ficar-nos al metro». Només hi hauria, conclou, una manera que al carrer no es reivindiqués el Dia de la Dona. I és aquesta: «Si la societat fos, de veritat, feminista». Com que no ho és, el 8-M tindrà lloc. Amb pandèmia inclosa. I amb mesures de precaució (distància, desinfecció i mascareta). «Exercirem els nostres drets en la mesura en la qual es pugui», destaca la portaveu.
A Madrid, la Delegació del Govern ha sol·licitat a la Conselleria de Sanitat que emeti informes sobre la sol·licitud de 69 manifestacions entre els dies 7 i 9 de març. La conselleria ha anunciat que l’estudiarà, però ja ha advertit que «no és moment de manifestacions», malgrat que a la capital al llarg d’aquests mesos s’han produït considerables concentracions humanes: des dels negacionistes fins als contraris a la nova llei d’educació (que es van manifestar amb cotxe) passant pels fans de Raphael que van assistir al seu concert. Totes les sol·licituds de manifestacions s’ajusten a un màxim de 500 participants, el límit fixat per la Delegació del Govern.
Si el 8-M del 2020 va ser un huracà polític a compte d’una pandèmia que començava a donar les seves primeres fuetades, el d’aquest any va camí de superar-lo. N’hi ha prou amb dos exemples: Vox ha tingut l’ocurrència de demanar que el 8 de març sigui el dia internacional de les víctimes del coronavirus. I la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), ja ha dit que no pensa anar a cap manifestació perquè no vol celebrar «el dia de la dona contagiada». Fins a Ana Obregón s’ha convertit aquest matí en tendència a Twitter després de deixar clar que aquest any no assistir a les concentracions no equival a ser menys feminista, sinó a voler evitar més morts. La ciència recolza l’afirmació d’Obregón, que, no obstant, comet l’error d’acusar la ministra d’Igualtat, Irene Montero, de convocar manifestacions presencials el 8-M. Montero no n’ha convocat cap i fonts del seu departament recorden que tant la ministra com el seu equip es limitaran «a seguir les recomanacions sanitàries».
A Madrid, la Comissió 8-M ha demanat permís administratiu per a quatre concentracions en punts cardinals de la ciutat el dia 8 a les 18.00 hores: Atocha, Sol, Carlos V i Cibeles. Fa dies, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va deixar clar que aquest any, amb el flagell de la pandèmia, no era recomanable cap manifestació. «No pertoca [...] Estic sent clara i diàfana», va insistir. El col·lectiu feminista, no obstant, recorda que les concentracions es regiran per un estricte protocol de seguretat, que inclourà «distància interpersonal, desinfecció contínua, ús de mascareta i personal de vigilància».
«La situació de Madrid no està per a cap manifestació o aglomeració. Tenim gairebé 600 persones a l’uci»
Antonio Zapatero. Viceconseller de Sanitat de Madrid
«La situació de Madrid no està per a cap manifestació o aglomeració. Tenim gairebé 600 persones a l’uci» En aquest sentit vull destacar, agrair i recolzar el posicionament de la ministra Darias. Compartim amb ella la reflexió que ha fet de desaconsellar manifestacions en la situació epidemiològica actual», ha insistit aquest matí el viceconseller de Sanitat, Antonio Zapatero.
Conscients del perill que suposa ara mateix la interacció social (és bastant difícil fer una manifestació amb metre i mig de separació entre persones), la comissió 8-M també posarà èmfasi en les protestes alternatives, com la decoració de balcons o l’ús de les xarxes socials per llançar missatges feministes. El 7 de març hi ha convocades a diversos pobles de Madrid –concretament en centres de salut– marxes per demanar una sanitat pública més forta i menys castigada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Conferència de Presidents Els dirigents autonòmics es lamenten per la falta d’acords
- Nomenament Borrell serà el nou president del ‘think tank’ barceloní Cidob
- Sánchez negociarà la quitació del deute autonòmic
- Apunt Campió nacional, perdedor global
- Resultats anuals La Fira arriba a un nou rècord i supera els 300 milions d’ingressos