Dia de la Dona

La pandèmia estrangula les oportunitats laborals de les mares

  • Gairebé una de cada quatre dones ha hagut de renunciar a tota o part de la seva feina per a la cura dels seus fills

  • El Govern va estudiar una baixa laboral remunerada per a les quarantenes preventives de menors, que no ha sigut aprovada

La pandèmia estrangula les oportunitats laborals de les mares
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La conciliació laboral i familiar sempre ha sigut una assignatura pendent a Espanya, sobretot per a les dones i les famílies amb menys recursos. Però, amb l’arribada de la pandèmia i els nens confinats a casa cada dos per tres, la reducció o anul·lació de les extraescolars i la necessitat de mantenir els avis sans i estalvis del virus, els problemes s’han multiplicat exponencialment. Malgrat això, ni el Govern ni les administracions autonòmiques han adoptat solucions del tot satisfactòries i que s’adaptin a totes les famílies, segons va admetre la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en una entrevista recent amb EL PERIÓDICO.

Aquesta falta d’ajudes provoca que siguin majoritàriament les mares les que carreguin amb la situació sobre les seves espatlles. De fet, el 94% de les persones que han sol·licitat una feina a temps parcial per cuidar-se de menors, dependents o obligacions familiars són dones i la bretxa ha empitjorat un 27% l’últim any. Així, el 2019 hi havia 12,7 dones per cada home en aquesta situació i el 2020 la xifra es va elevar a 16,2, segons dades d’un recent informe del sindicat CSIF sobre els problemes laborals de les dones que conclou també que la bretxa salarial se situa ara per sobre del 23%, cosa que significa que Espanya ha retrocedit a nivells del 2013 a causa de la Covid.

Les renúncies

Tenint en compte exclusivament els problemes de conciliació, un sondeig del Club de Malasmadres, realitzat amb 7.561 enquestes entre el 12 i 14 de febrer, revela que gairebé una de cada quatre dones (el 22%) ha renunciat en l’últim any a tota o part de la seva feina per cuidar-se dels seus fills.

D’elles, el 74% han hagut de recórrer a dies de les seves vacances per atendre els menors durant les quarantenes preventives, ja que no existeix cap tipus de baixa laboral remunerada al 100 per 100 en el cas que tota la classe o uns quants nens hagin d’estar a casa 10 dies perquè a la seva aula hi hagi hagut un cas positiu. Així mateix, un 21% ha agafat excedències o dies sense sou i l’11% ha sol·licitat reducció de jornada completa, cosa que implica no percebre un salari.

«El cost de la pandèmia l’estan sufragant les mares amb la renúncia, una vegada més, com a única solució», denuncia Laura Baena, presidenta d’una associació que fa mesos que demana al Govern mesures de recolzament a les famílies. Si bé, l’Executiu va estudiar la creació d’una baixa laboral en casos de quarantena preventiva de menors que, per ara, no ha sigut aprovada.

El teletreball

Notícies relacionades

L’enquesta de Malasmadres assenyala a més que a un 37% de les dones amb fills se’ls ha denegat l’opció de teletreballar, malgrat realitzar tasques compatibles amb el treball a distància. El teletreball no és la solució als problemes de conciliació, per les dificultats que comporta treballar amb els nens a casa, però en ocasions és una solució menys dolenta per deixar els menors amb els avis o sols (si l’edat ho permet), en el cas de les famílies que no poden pagar un cuidador o un recurs similar. Almenys, mentre que les autoritats recomanin que no estiguin en contacte estret amb persones vulnerables.

Finalment, el sondeig assenyala que per al 73% de les dones que conviuen amb la seva parella la corresponsabilitat s’ha mantingut igual o fins i tot ha empitjorat (per a l’11%), davant el 14% que creuen que ha millorat.