Crim sense resoldre

L’Audiència de Barcelona revoca la reobertura del cas de l’assassinat d’Helena Jubany

Considera «inútil» investigar indicis que ja van ser valorats en el seu moment i que són «insuficients» per assenyalar culpables

L’Audiència de Barcelona revoca la reobertura del cas de l’assassinat d’Helena Jubany
2
Es llegeix en minuts

L’Audiència de Barcelona ha revocat la resolució dels jutjats de Sabadell del mes d’agost passat en què s’ordenava reobrir el cas de l’assassinat d’Helena Jubany d’acord amb un informe de la fiscalia, segons ha avançat el diari ‘El País’. La investigació del crim es va tancar sense resoldre el 2005: el delicte prescriurà quan hagin passat 20 anys (el 2021 per als qui no van ser imputats llavors i el 2025 per als que sí).

La sala barcelonina considera que les noves proves aportades per la família de Jubany per intentar inculpar el principal sospitós de l’assassinat de la noia, Santiago Laiglesia, tenen «escassa fiabilitat». Així, fets com que si Laiglesia vivia al pis de la seva parella, Montse Careta, al mateix bloc de pisos on van matar Jubany, o que Careta consumís el mateix fàrmac amb què va ser enverinada la noia són, apunta l’Audiència, indicis que ja van ser investigats en el seu moment i que són «insuficients» per assenyalar culpables. Per això, veu «inútil» que els jutjats de Sabadell continuïn practicant diligències sobre aquest cas.

Notícies relacionades

La família de la noia mataronina assassinada a la cocapital vallesana havia aportat noves proves que «qüestionen de soca-rel» les declaracions que van fer els testimonis fa gairebé 20 anys. Segons l’advocat de la família, Benet Salellas, les noves proves «fan caure» la coartada de Santi Laiglesia. Jubany va morir la matinada del 2 de desembre del 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser tirat des d’un terrat, completament despullat i ple de cremades. La mort de la noia de Mataró, a més, està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, Jubany va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers.

La notícia suposa una gerra d’aigua freda sobre l’entorn d’Helena Jubany, ja descontent amb la «deixadesa» judicial i policial respecte a aquest cas. El gener passat, Salellas reclamava que s’encarregués a la policia judicial una investigació «profunda» per tenir elements definitius i portar a judici el o els culpables del cas. Ho explicava després de la declaració de tres testimonis –un va ser Imma Careta, la germana de Montse Careta, l’única investigada per aquest cas i que es va suïcidar a la presó–, que van «confirmar els elements» que van propiciar la reobertura del cas, perquè van assegurar que Santi Laiglesia vivia a l’immoble en què van trobar el cos.