CAS HELENA JUBANY

La família d'Helena Jubany critica la «deixadesa» judicial i policial en la reobertura del cas

L'advocat de la família Benet Salellas reclama un relleu al cos policial designat per investigar el cas i evitar que torni a «triomfar la impunitat»

L'acusació particular acusa de «deixadesa» tant el Jutjat de Primera Instància número 2 de Sabadell com la Policia Nacional, que actua com a policia judicial

helena

helena

2
Es llegeix en minuts
ACN

Quatre mesos després de la reobertura de les actuacions per investigar l’assassinat d’Helena Jubany, el desembre del 2001, encara no s’ha fet cap nou pas als Jutjats de Sabadell que doni esperances a la família que el cas finalment es resoldrà.

L’acusació particular acusa de «deixadesa» tant el Jutjat de Primera Instància número 2 de Sabadell com la Policia Nacional, que actua com a policia judicial en aquest cas. L’advocat de la família, Benet Salellas, considera «molt greu» que no hi hagi «interès» a l’hora d’investigar un assassinat.

En aquest sentit, Salellas reclama un relleu al cos policial designat per investigar el cas per evitar que gairebé dues dècades després torni a «triomfar la impunitat».

«La policia no és receptiva a investigar»

«Fa quatre mesos i no ha passat res. Estem decebuts», es lamenta el germà de la víctima, Joan Jubany, que assegura que la situació que viu la família aquests dies contrasta amb l’«esperança» que es va generar quan el jutge va acordar la reobertura del cas: «Confiàvem que s’obriria una investigació a fons i les proves hi són, però la policia no és receptiva a investigar».

L’advocat de la família detalla que l’única diligència acordada fins al moment ha sigut que tornin a prestar declaració davant el jutge els testimonis que proposa l’acusació i que ja han declarat davant notari. No obstant, encara no hi ha data perquè ho facin després que se suspengués la primera data proposada per un problema informàtic.

Salellas explica que també es va demanar aprofundir en la investigació i que s’utilitzi la tecnologia actual per poder aclarir un cas que ja es va tancar en fals una vegada. En aquest sentit, l’advocat no entén com un jutjat civil, com és el cas del número 2, no destini mitjans a «l’única causa penal» que té: «Sembla que ningú tingui interès a l’hora d’investigar».

L’advocat recorda que malgrat la reobertura posa el comptador a zero per al principal sospitós, Santi Laiglesia, si la instrucció no avança, el desembre del 2021 l’assassinat prescriuria per a qualsevol persona relacionada amb el cas que no hagués sigut ja investigada en la primera instrucció. «Es perd la possibilitat de portar a judici altres de corresponsables del crim», avisa

El cas d’Helena Jubany

Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre del 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser tirat des d’un terrat, completament despullat i ple de cremades. La mort de la noia, a més, està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, Jubany va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers.

Els principals sospitosos van ser amics de Jubany de l’entorn la Unió Excursionista de Sabadell, on la noia també era sòcia. A més, a l’edifici on es va trobar el cos hi havia el domicili de dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi LaiglesiaCareta va arribar a entrar a presó provisional com a possible autora de l’homicidi, però va acabar suïcidant-se a la cel·la.

Notícies relacionades

També va entrar a la presó Ana Echaguivel, com a còmplice d’assassinat, però va acabar posada en llibertat. El jutge va concloure que no existien prou indicis per imputar-li l’homicidi. També va quedar lliure de responsabilitats Santi Laiglesia, que tot i que se’l va investigar, mai va arribar a ser detingut per aquests fets.

Més notícies de Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA 

Temes:

Sabadell Mataró