productes perillosos

Les alertes sobre mascaretes que no protegeixen es disparen a la UE

  • El 9% de totes les alertes activades el 2020 a través de la xarxa Safety Gate es van referir a productes perillosos relacionats amb la pandèmia de Covid-19

  • El percentatge de productes que generen més alertes continuen sent les joguines, per sobre dels vehicles de motor i equipament electrònic

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La llista de productes no alimentaris perillosos per a la seguretat i la salut dels consumidors retirats del mercat europeu continua creixent a gran velocitat. Segons l’últim informe publicat aquest dimarts per la Comissió Europea, el nombre d’actuacions es va disparar des de les 4.477 el 2019 fins a les 5.377 el 2020. El 9% de totes les alertes van tenir com a protagonistes productes sanitaris relacionats amb la pandèmia de Covid-19, com mascaretes o desinfectants fabricats amb productes químics tòxics.

L’informe confirma que un dels principals focus de vigilància de les autoritats l’any passat va ser els productes sanitaris relacionats amb el coronavirus. Resultat d’aquest control va ser la notificació de 161 alertes sobre mascaretes perilloses, 13 alertes sobre desinfectants de mans, 18 alertes sobre llums de raigs uva presumptament esterilitzants i 3 sobre vestits de protecció. En total, la Comissió Europea confirma que hi va haver 2.253 alertes i 5.377 mesures de seguiment, cosa que suposa un augment del 20% respecte a l’any anterior.

«La porta de seguretat ha demostrat ser resistent a la crisi. Durant la pandèmia de Covid-19 ha ajudat a protegir els consumidors i s’ha convertit en un instrument clau perquè la informació sobre productes perillosos circuli ràpidament i amb eficiència», ha celebrat el comissari de justícia, Didier Reynders sobre els resultats del sistema creat el 2003 per detectar productes no alimentaris perillosos als 31 països que integren la xarxa Safety Gate: La Unió Europea, Noruega, Islàndia, Liechtenstein i Regne Unit.

Les joguines al capdavant

Una vegada més, els productes perillosos que ocupen el gruix de les notificacions van ser les joguines (27%) seguides dels vehicles de motor (21%) i l’equipament electrònic (10%), tot i que els percentatges varien d’un país a l’altre. Per exemple, les joguines van ser el més notificat a 14 dels 31 països. No és el cas d’Espanya, on el 43% de les alertes van saltar per productes cosmètics perillosos, el 19% a causa d’equipaments de protecció i el 14% per vehicles de motor. A quatre països –Bèlgica, Estònia, Malta, Romania–, el percentatge de notificacions més gran es va referir a equipament de protecció perillós.

Notícies relacionades

Els dos principals problemes que podrien generar l’ús d’aquests productes són lesions físiques com ferides, fractures o contusions (25%), seguides de riscos per a la salut derivats dels components químics (18%) així com perill d’ofegament (12%). El país que més alertes que va generar va ser Alemanya (430), seguit del Regne Unit (309), Hongria (169), Polònia (148), Bèlgica (115) i França (102). El nombre d’alertes introduïdes per Espanya en el sistema va ser de set, mentre que va portar a terme sis accions de seguiment.

Segons l’Executiu comunitari cada vegada són més les plataformes digitals compromeses a millorar la seguretat dels productes que venen. Les últimes a sumar-se a la iniciativa, de què ja formen part Amazon, eBay o Cdiscount, són Joom i Etsy, que es comprometen a controlar que els productes sota alerta no siguin venuts a les seves pàgines web i a actuar amb rapidesa en cas que les autoritats nacionals llancin l’alerta sobre algun producte en venda.