Immunització anti-Covid a Catalunya

Vacunar per 5,38 euros l’hora

  • La Generalitat decideix pagar com a hores ordinàries les hores de treball extra voluntari de les infermeres que posen vacunes

  • El personal d’infermeria havia començat ja a cobrar la vacunació a 14 euros nets; i ara la cobraran a nou euros menys

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els professionals d’infermeria que es van apuntar a la crida de la Generalitat per aplicar les vacunes contra la Covid revisen aquest inici de mes amb cura les seves nòmines. Són les últimes en què cobraran les seves hores extraordinàries dedicades a la campanya com els van dir i passaran a cobrar-les com ha quedat escrit. Entre el que els van dir i el que queda escrit hi ha una diferència mitjana de deu euros bruts per hora.

La novetat és una resolució de la consellera de Salut, Alba Vergés, publicada el 22 de febrer a la tarda, i que ara transcendeix massivament entre les infermeres. Aquesta resolució anuncia literalment que «s’estableix el concepte retributiu denominat ‘Vacunació Covid 19’» per a personal d’administració i infermeria de la sanitat pública catalana que participin de manera voluntària en la vacunació. Aquest «concepte retributiu» és mensual «i retribueix el nombre d’hores de treball efectivament realitzades per part del personal», diu la resolució. I en el seu punt 3 fixa l’important: «El preu d’hora de treball per aquest concepte és l’equivalent al valor d’hora ordinària de treball aplicable a cada professional d’acord amb les seves condicions laborals específiques».

Poc abans de l’inici de la campanya de vacunació, el 27 de desembre, i encara el mes de gener, els directius de l’ICS (Institut Catalá de Salut) asseguraven oralment als representants dels professionals d’infermeria d’atenció primària i hospitals que s’havia acordat pagar les hores dedicades a posar vacunes pel concepte «hores d’atenció continuada», una manera d’anomenar les hores extres. Aquelles hores havien de valer de mitjana 17,78 euros bruts en un dia feiner i 20,06 euros bruts un dia festiu. Restant-los el 21% d’IRPF, les infermeres voluntàries de vacunació havien de cobrar entre 14 i 15,8 euros l’hora. Són preus de l’Atenció Primària.

Després de l’emissió de la resolució de Sanitat, l’hora de vacunació serà pagada a 7,38 euros bruts, 5,84 euros nets. És el que val de mitjana l’hora ordinària de treball d’una infermera en el sistema públic sanitari català, sense comptar complements. Les voluntàries de la campanya estan vacunant fora de les seves jornades laborals habituals.

Irritació

A fonts sindicals del sector d’infermeria consultades els contraria especialment que «aquesta mesura s’anunciï després de les eleccions», quan sospiten que «ja estava dissenyada al desembre, abans de les eleccions. Ara, que es queixi qui pugui».

Notícies relacionades

De fet, la resolució de Salut té efectes expressos des del 27 de desembre passat, i això introdueix un nou element d’inquietud: les més de 500 infermeres que vacunen voluntàriament a Catalunya ja han cobrat a mes vençut tres dies de vacunació de desembre i tots els dies de gener, i al preu que els havien dit verbalment. Les hores treballades del febrer apareixeran a les seves nòmines al final de març i, atesa la nova retribució, no saben si els retindran part dels seus emoluments per considerar que han cobrat de més.

Les crides de la Generalitat a demanar voluntàries i voluntaris per vacunar van tenir bona acollida el desembre passat en el sistema públic de salut. De fet, el 22 de desembre Salut ja estava organitzant la «segona crida» a infermeres a través dels seus col·legis professionals, per a la segona fase de vacunació, ja que la lleva de la primera es va completar amb escreix: necessitaven 500 infermeres i en menys de 24 hores ja s’havien presentat un miler, 3.000 el 18 desembre.