L’epidèmia es contrau lleugerament a Catalunya a les portes d’una nova obertura

  • L’Rt baixa una dècima, però segueix per sobre d’1 (en concret 1,02), el llindar a partir del qual es considera que el virus està en expansió

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Dos dels millors indicadors sobre l’evolució de la pandèmia, tant la velocitat de transmissió del virus, l’Rt, com l’índex de rebrot, han experimentat les últimes 24 hores un lleuger descens, segons les dades publicades aquest dissabte per la Conselleria de Salut. L’Rt ha baixat només una dècima, d’1,03 a 1,02, però es tracta del primer descens des del 10 de febrer. Tot i així, segueix per sobre d’un punt, cosa que suposa que l’epidèmia està en expansió, una situació que els experts atribueixen a l’avenç de la soca britànica (que ja arriba al 40% dels casos positius), ja que és més contagiosa, així com a la celebració de les eleccions catalanes, que, tot i que van ser segures, van comportar una gran mobilització de persones.

Al seu torn, l’índex de rebrot, que mesura el creixement potencial de la pandèmia, ha baixat vuit punts, fins a situar-se en 261. Aquest indicador va baixar per primera vegada divendres, després de cinc dies d’ascens, per la qual cosa la nova caiguda podria significar que es consolida la tendència o que simplement es tracta d’un vaivé més de l’epidèmia.

La incidència

També baixa la incidència en els últims 14 dies, al passar de 269 casos a 263. Tot i així, Catalunya supera la mitjana espanyola, que divendres (quan es va publicar el balanç, que no es renovarà fins dilluns) es va situar per primera vegada des de mitjans de desembre per sota dels 200 casos per 100.000 habitants, en concret 193. I és que Catalunya ha propiciat un de cada tres contagis de Covid a Espanya en l’última setmana. En concret, les últimes 24 hores hi ha hagut 1.705 nous positius, davant els 1.777 que es van registrar divendres, fins als 555.745 casos des que va arribar el virus procedent de la Xina.

Una altra de les bones notícies és que la pressió hospitalària continua a la baixa. Els hospitals catalans allotgen aquest dissabte 1.672 pacients, 144 menys que el dia abans. I a les unitats de cures intensives (ucis) hi ha 544 pacients, 18 menys que divendres. En el costat negatiu, s’han produït 28 morts més. Des del començament de la pandèmia a Catalunya han mort 20.637 persones.

Lleugera obertura

Notícies relacionades

Amb aquesta situació, la Generalitat ha previst una lleugera obertura a partir de dilluns, quan s’obriran els centres comercials, que porten tancats des del 7 de gener, això sí, de dilluns a divendres i amb un 30% de l’aforament. A més, s’autoritzen les sortides escolars amb pernoctacions i, a partir del 8 de març, les classes presencials per als alumnes universitaris de segon.

Amb aquest panorama, la vacunació continua sent la gran esperança, malgrat la lentitud amb què s’avança. A Catalunya han rebut la primera dosi 456.529 catalans i un total de 190.318 les dues punxades necessàries per a la immunització completa.