Injecció de moral per al turisme a Girona

Les reserves hoteleres de britànics a la Costa Brava creixen un 225% en una setmana

El pla de desescalada de Boris Johnson dispara l’interès per destinacions turístiques a les costes espanyoles

zentauroepp53781413 rutas tossa200618082533

zentauroepp53781413 rutas tossa200618082533

4
Es llegeix en minuts

«La gent té moltes ganes de viatjar i, quan ja es pugui tornar a fer, el moviment serà gran; el mercat britànic és molt important i des de l’anunci de Boris Johnson els nostres hotels de la Costa Brava han tingut un pic de vendes molt important», explica el Director de Revenue de Med Playa, Roger Calafell, al ‘Diari de Girona’, mitjà del grup Prensa Ibérica. Calafell al·ludeix concretament a establiments com l’Hotel Monterrey de Platja d’Aro o el Sant Eloi i l’Esmeraldas de Tossa de Mar, per explicar que l’increment de reserves de cara a la temporada d’estiu en els últims dies ha sigut d’un 225%. Dilluns, a l’anunci del seu pla de desescalada, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va establir un full de ruta «prudent, però irreversible», que hauria de desembocar en el retorn a la normalitat el 21 de juny i amb aquesta, és una data clau, la reobertura dels vols internacionals el 17 de maig. Un anunci que, de seguida, va provocar que milers de britànics comencessin a buscar destinacions de cara a l’estiu amb companyies com Ryanair o EasyJet, les costes espanyoles i portugueses o les illes gregues o Xipre com les més sol·licitades.

Ryanair ja ha confirmat que, de cara a l’estiu, l’aeroport de Girona-Costa Brava tindrà una trentena de rutes operatives i (faltats de bones notícies des de fa mesos) això, la progressiva arribada de les vacunes i les paraules del primer ministre britànic són una bona injecció de moral per al sector turístic de Girona. «És una molt bona notícia, des del sector s’ha rebut amb il·lusió i esperança l’anunci de Boris Johnson, segurament encara és aviat per tenir dades de reserves que el corroborin, però és clar que hi ha ganes de viatjar i estem convençuts que aquest estiu serà millor que el de l’any passat»», explica la gerent del Grup Costa Brava Centre, Judit Lloberol, que agrupa molts hotels, restaurants, locals d’oci i càmpings sobretot de la zona del Baix Empordà. Precisament des dels càmpings, un col·lectiu que a Girona té establiments de referència i molt valorats a Europa, es valora l’anunci de Boris Johnson com a «molt bona notícia per al sector». «Encara és massa aviat per comptabilitzar el seu impacte en les reserves, es podrà fer d’aquí uns dies, però cal tenir en compte la gran importància del turisme internacional per als càmpings gironins», explica el president de l’associació que els agrupa, Miquel Gotanegra.

«Bri d’esperança»

També, des de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), malgrat remarcar que el turista britànic no és el seu principal client, es considera que «el retorn dels viatges internacionals al Regne Unit a partir del 17 de maig representa un bri d’esperança». En la mateixa línia que Lloberol, des del Grup Costa Brava Centre, o Gotanegra, des dels càmpings, la vicepresidenta de l’ATA Esther Torrent apunta que «hauríem d’esperar uns dies per saber realment l’efecte d’aquest anunci al nostre sector».

Menys dubtes sobre l’efecte del pla de desescalada revelat pel Govern de Londres té Roger Calafell, de Med Playa, als hotels de la cadena en localitats com Tossa, on el turisme britànic és molt important, o a Platja d’Aro. «En el conjunt dels hotels de la cadena, després de l’anunci de Boris Johnson pel que fa als viatges a l’estranger dels britànics, l’increment de reserves ha sigut d’un 415% i entre només els de la Costa Brava ha sigut d’un 215%», diu l’executiu de la companyia Med Playa, que va ser fundada a finals de la dècada dels setanta a la Costa Brava i que ara també té establiments a Salou, Calella, Benalmádena o Bulgària, i n’explota d’altres a les costes catalanes, valencianes i malaguenyes.

Notícies relacionades

A la Costa Brava, el turisme britànic és important, no obstant, a moltes localitats, encara ho és més el francès o d’altres de nacionalitzats que arriben a Catalunya per carretera i, per això, tant des del Grup Costa Brava Centre com des de l’Associació d’Apartaments Turístics recorden la importància de la reobertura de la frontera de la Jonquera. «Seria molt important per a nosaltres que la frontera s’obrís al més aviat possible, a França fan les vacances molt repartides per zones, i el mes d’abril és un bon moment per treballar», apunta Judit Lobera, mentre que la vicepresidenta de l’ATA, Esther Torrent, recorda que «estem molt pendents dels moviments que faci França en els pròxims dies per saber com es podran comportar els turistes francesos aquesta temporada, perquè aquest és un dels nostres principals clients; així com també els alemanys, holandesos, els belgues i els turistes procedents de la resta de països europeus».

Obrir fronteres aviat, avisar amb temps, perquè el que sí que demana, amb vehemència, la gerent del Grup Costa Brava Centre, Judit Lloberol, és que les mesures que es prenguin siguin anunciades amb previsió: «Avui mateix (per dijous) havien de fer una anunci i al final serà demà (aquest divendres). Això passa molt sovint i no tenen en compte que un hotel no es pot posar en marxa amb la mateixa facilitat que s’omple una nevera».