L’oli d’oliva costa ara el doble que el 2021 i la meitat que el 2024
Els consumidors, que van arribar a pagar a 15 euros l’ampolla d’un litre fa un any i mig, la poden trobar ara a poc més de 4,50 euros

A les set del vespre, quan la llum del dia comença a afluixar, els camins rurals que porten fins al poble de Cabacés, al Priorat, són un anar i venir de tractors arrossegant remolcs carregats d’olives. La collita ha començat fa tot just una setmana, amb les varietats més primerenques, i, tot i que és aviat per aventurar-se a donar un pronòstic, és evident que hi ha satisfacció entre els agricultors. Segons les primeres estimacions, la nova campanya oliera, la corresponent al 2025 i el 2026, serà per fi "una collita dins de la normalitat, després d’uns anys molt dolents", assegura el president de la cooperativa agrícola local, José Antonio Robles. Una altra cosa, apunta, serà el preu que cobrarà el productor per aquest oli, "que després d’arribar a ser totalment desorbitat a principis de l’any passat, ara fa un temps que està tornant a baixar", matisa.
Recuperar compradors
Així, segons indica l’Observatori de Preus i Mercats de la Junta d’Andalusia, l’organisme que fa el seguiment de l’import que perceben els agricultors quan venen la seva collita, la setmana passada l’oli extra verge es pagava a 4,32 euros el quilo en origen, gairebé el doble del que costava el gener del 2021, abans que arribessin les sequeres i s’iniciés l’escalada inflacionista d’aquest aliment. Aquests mateixos 4,32 euros representen una caiguda del 53,7% respecte als més de 9 euros a què es va arribar el gener del 2024, en plena cresta de l’onada dels preus disparats. "Això va ser fatal per als petits productors com nosaltres, perquè vam perdre compradors que ara hem de tornar a recuperar a poc a poc", comenta el president de la cooperativa de Cabacés.
¿Què ha passat? ¿Com s’expliquen aquestes oscil·lacions tan acusades? El principal detonant del que ha passat ha sigut, sens dubte, el canvi climàtic i els dos anys de tremenda sequera que van assolar a les principals zones productores d’oli. Això va suposar descensos de producció de fins al 40% en alguns territoris.
L’any passat, però, la tendència es va invertir i Espanya va produir 1,8 milions de tones d’oli, capacitat que es va trobar dins la mitjana, prou per subministrar els consumidors locals i que així els preus tornessin a baixar.
La previsió que fa el Ministeri d’Agricultura per a aquest any parla de collites abundants a la majoria de les regions olieres (això és a Catalunya, a Aragó, al País Valencià, a Múrcia i a Extremadura), malgrat que la producció en el conjunt d’Espanya s’estima que estarà lleugerament per sota de la de la campanya 2024-2025. Tot apunta que es registrarà un descens del 3% per la punxada d’Andalusia i de Castella-la Manxa. A la primera, que és la productora d’oli d’oliva més gran d’Europa, s’estima que hi haurà una disminució del 5% en relació amb l’any passat, mentre que a la segona, la caiguda prevista és del 17%. Això sí, les xifres de què disposa el ministeri assenyalen que aquest 2025-2026 el volum d’oli que s’elaborarà serà un 19% superior a la mitjana de les últimes sis campanyes, que van estar minvades per la sequera.
Les intenses pluges de la primavera passada van permetre "una floració i un quallat del fruit excel·lents", explica l’agricultor Robles. Això va portar a molts productors a vaticinar una collita fora de sèrie. Finalment, els pronòstics es van moderar després de les onades de calor i les elevades temperatures del mes d’agost, especialment intenses al sud d’Espanya, que van afectar el procés d’engreixament de l’oliva. Per al ministre d’Agricultura i Alimentació, Luis Planas, "d’acord amb aquesta previsió, les dades són, amb tot, prou favorables per permetre un proveïment fluid del mercat nacional i de les nostres exportacions a tercers països".
Notícies relacionadesLes pujades o baixades de preu en els mercats d’origen solen trigar entre tres o quatre mesos a traslladar-se al cistell de consum final. Es va veure, per exemple, el 2024 quan els consumidors van arribar a pagar a l’abril prop de 15 euros per litre d’oli d’oliva, en el que va ser el punt més alt de l’escalada de preus d’aquest producte. El preu mitjà general es va situar entre els 8 i els 10 euros per litre durant pràcticament la primera meitat del 2024.
En aquest moment, als supermercats aquest mateix litre d’oli està entorn dels 4,65 euros, un 69% més barat que fa un any i mig. La previsió és que aquests imports es mantinguin estables durant els pròxims mesos, atesa la bona producció que hi està havent en el conjunt d’Espanya, assenyalen fonts del sector.
- A Barcelona Un cotxe es precipita a la rambla del Carmel al sortir d’un pàrquing marxa enrere
- MÚSICA Rosalía anuncia un àlbum fet "per primer cop sense por del fracàs"
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Gir judicial Jonathan Andic, de testimoni a investigat: ¿què sabem i què no de la mort del fundador de Mango?
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça rep a la fi de l’Ajuntament la llicència de primera ocupació del Camp Nou
- La capital europea més infravalorada és també la més barata per a un viatge de tardor: vols i allotjament per poc més de 20 euros
- L’oli d’oliva costa ara el doble que el 2021 i la meitat que el 2024
- Catalunya impulsa un fons públic de 285 milions per a ‘start-ups’ de ciència
- Fainé reivindica des de Washington el rol social de la banca minorista
- Els quatre magnífics es repten a Andorra