Informe del CAC

Detectats 40 vídeos antivacunes a les principals xarxes socials

Un estudi del Consell Audiovisual de Catalunya els ha trobat a les plataformes Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i Youtube

Detectats 40 vídeos antivacunes a les principals xarxes socials
2
Es llegeix en minuts

El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha detectat 40 vídeos a les plataformes Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube que qüestionen i neguen la seguretat i l’eficàcia de les vacunes, i fins i tot la necessitat de la vacunació contra la Covid. 

Així es recull a l’informe «¿Com detectar les ‘fake news’ sobre les vacunes de la Covid-19? Sis preguntes que ens hauríem de fer davant els continguts sobre les vacunes», que el CAC ha presentat aquest dimarts en el marc del ‘webinar’ ‘La desinformació sobre les vacunes de la Covid-19’. 

En l’acte, el president del CAC, Roger Loppacher, ha assenyalat que els informes s’han reportat a les respectives empreses perquè «prenguin les mesures convenients» i ha apel·lat a la responsabilitat de les plataformes i els proveïdors de serveis d’internet per «resoldre la situació de manera immediata». 

Segons l’informe, a Youtube només s’ha localitzat un vídeo i s’ha destacat que la plataforma està adoptant cada vegada més mesures de moderació per evitar la presència de desinformació. 

Missatges clars

L’informe revela que el 70% dels continguts audiovisuals detectats inclouen cridades explícites a no vacunar-se contra la Covid-19 amb missatges com «Sisplau, no es posin la vacuna» o «¡No permeti que li inoculin això!» i la difusió d’etiquetes o hashtags com «#NoTeVacunes». 

El missatge que més apareix en els vídeos és negar la seguretat de la vacuna degut a la rapidesa en el seu desenvolupament des de l’aparició de la pandèmia i a l’aplicació de tècniques innovadores en la investigació com l’ARN missatger, que es qualifica com a perillosa i amb risc de produir alteracions genètiques. 

El CAC també ha observat que al 40% dels vídeos s’afirma que les vacunes provocarien esterilitat i afectació neuronal en les persones inoculades. 

Concretament, l’informe cita que en un dels vídeos es diu que «el preu d’inocular-se la vacuna és que el 97% dels homes quedaran estèrils, que els nens petits desenvoluparan característiques sexuals secundàries com ara androgínia o inhibició de desig sexual, i que el 45% de les nenes es quedaran estèrils». 

A més, el 27,5% dels vídeos detectats neguen la necessitat de les vacunes contra el coronavirus, amb missatges que trivialitzen la gravetat de la malaltia i minimitzen les taxes de letalitat reals. 

Crida perquè es viralitzin

En aquest sentit, es proposa prendre vitamines com a alternativa o s’afirma que la Covid no ha matat ningú que no tingués una patologia prèvia amb frases textuals com «El Covid-19 no mata, és una mentida. Aquesta és una gran mentida. Només ha mort gent amb patologia prèvia», i arriben a llançar missatges com que «Ara hauríem d’estar tots lliures al carrer, agafant la malaltia i immunitzant-nos». 

Al 70% dels vídeos, el discurs contrari a la vacunació ho fan persones que es presenten com a expertes en l’àmbit de la medicina –el 60% diuen ser metges i el 10%, infermers–, amb què «es pretén atorgar credibilitat i autoritat a postulats que són contraris al consens científic». 

Notícies relacionades

L’informe també adverteix que en la majoria dels vídeos identificats es fa una crida a viralitzar els continguts. 

Per combatre la desinformació, el president del CAC ha recomanat no quedar-se només amb els titulars, tenir en compte el canal pel qual arriba la informació i buscar fonts reconegudes i contrastades, detectar si la imatge o l’àudio estan manipulats, i mirar també si es tracta d’un cas aïllat i no fer-ne una categoria, a més de valorar la conveniència de compartir-lo.