La velocitat del virus s’acosta a un punt una altra vegada a Catalunya, cosa que preocupa Salut

L’Rt puja i se situa 0,95, i l’índex de rebrot ascendeix després de dies a la baixa o estable

Personal sanitario atendiendo a un paciente ingresado en la Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) para enfermos de coronavirus del Hospital Universitario Dr  Josep Trueta de Girona .

Personal sanitario atendiendo a un paciente ingresado en la Unidad de Cuidados Intensivos (UCI) para enfermos de coronavirus del Hospital Universitario Dr Josep Trueta de Girona . / Gloria Sanchez - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

Les dades del coronavirus a Catalunya milloren molt lentament, però preocupen Salut. Ahir es va baixar dels 600 malalts a les ucis per primera vegada en molts dies, i avui torna a baixar la xifra, però va continuar l’augment continuat de la velocitat de propagació del virus (Rt), que està aquest dilluns en 0,95, quatre centèsimes més que ahir. Recordem, no obstant que si aquesta Rt està per sota d’1 indica que el virus està en regressió. 

Però no s’ha de baixar l’alerta, ha assenyalat precisament aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, a TV-3. Vergés ha reconegut que els experts no descartaven que aquest índex s’elevés aquesta setmana, cosa que, ha remarcat, treu Catalunya d’una zona de baixada imprescindible per descendir l’ocupació a les ucis i alleujar una pressió assistencial que es manté altíssima per al sistema. «Estem en un moment fràgil, tenim set dies més per veure si estem en una estabilització o en una pujada que ens faci alertar-nos», ha reconegut. «Una quarta onada seria dramàtica», ha concretat.

Ara són 588 les persones en estat crític a les ucis dels hospitals de Catalunya (cinc menys que ahir), però s’han registrat 58 hospitalitzacions més (2.029) i 36 persones han mort a causa de la malaltia en les últimes hores. Són les dades facilitades avui per Salut.

Gairebé un any després de l’inici oficial de la pandèmia a Catalunya, amb l’ingrés en un hospital d’una jove italiana resident a Barcelona que havia viatjat al seu país, la malaltia continua sense donar treva, per la qual cosa s’ha decidit mantenir una setmana més les restriccions, només flexibilitzant determinades activitats extraescolars per als menors de 12 anys.

En aquest sentit, Vergés no ha volgut aventurar-se avui sobre si el comerç no essencial podrà obrir per fi els caps de setmana a partir del 28, quan entrin en vigor noves restriccions. Tampoc ha donat pistes sobre com seran les vacances de Setmana Santa.

Menys contagis

Tornant a les dades actualitzades aquest dilluns, en les últimes 24 hores s’han notificat 708 nous contagis de coronavirus, que ascendeixen des de l’inici de la pandèmia a 547.107 persones a tot Catalunya.

Notícies relacionades

El risc de rebrot (EPG) puja després d’uns dies o descendint o estable i se situa en 263, dos punts més que ahir diumenge, si bé encara seguim en situació greu, ja que a partir de 100 es considera un risc alt.

A Barcelona

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, l’Rt puja també quatre centèsimes i se situa en 0,97 punts, i l’índex de rebrot passa de 283 a 284. Quant a ingressos hospitalaris, pugen en 16 (459 en total). En les últimes hores s’han notificat 115 contagis i 10 morts.