Un incendi a Navarra obliga a intervenir l’Exèrcit

  • El fort vent ha propagat les flames a Bera i Lesaka

  • Diversos masos han sigut desallotjats i s’ha activat el Nivell 2 del pla d’emergències

Un incendi a Navarra obliga a intervenir l’Exèrcit
3
Es llegeix en minuts

El Servei de Bombers treballa per mirar de controlar l’incendi forestal que des d’aquest dissabte al matí afecta a una gran extensió de terreny a la zona de Bera i Lesaka, que ha requerit l’activació del Nivell 2 del Pla d’Emergències per a Risc d’Incendis Forestals i la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME). El president del Govern, Pedro Sánchez, ha enviat per Twitter un missatge de recolzament als afectats.

El Comitè Assessor d’Emergències ha celebrat aquesta tarda una reunió de seguiment i anàlisi de l’incendi en què han participat telemàticament la presidenta del Govern de Navarra, María Chivite, i el vicepresident i conseller de Presidència, Igualtat, Funció Pública i Interior, Javier Remírez.

Tots dos han sigut informats que el centre de control d’emergències de SOS Navarra ha sigut alertat cap a les 10.30 hores que s’havia produït un incendi a la sortida de Bera cap a Endarlatsa, a la regata Villanueva, que s’ha propagat amb gran rapidesa empès per vents de direcció sud-est amb ratxes de fins a 100 quilòmetres per hora. Posteriorment el foc ha creuat el riu Bidasoa i la N-121-A i ha avançat amb un segon front pel terme de Lesaka cap al límit amb Guipúscoa.

La força del vent impedeix el vol dels mitjans aeris del Govern de Navarra, i tampoc hi han pogut intervenir els mobilitzats pel Ministeri a petició de la Comunitat foral, que han hagut de tornar a la base de Torrejón quan es trobaven a 13 quilòmetres de la seva destinació a causa del risc que suposaven les turbulències. Les tasques d’extinció a terra es veuen dificultades per l’abrupte del terreny i les dificultats d’accés als fronts de foc, ha explicat l’Executiu foral en un comunicat.

Masos desallotjats

De manera preventiva han sigut desallotjats els hostals d’Ibardin així com alguns masos i bordes de la zona, llocs on de moment no han arribat les flames. No ha sigut precís evacuar cap vivenda de Bera ni dels seus barris al no existir perill que es veiessin afectades. No s’han rebut trucades al telèfon 112 de persones que requerissin auxili a causa de l’incendi.

Chivite ha transmès el seu agraïment i recolzament als integrants del dispositiu que participa en els treballs d’extinció i ha insistit que la prioritat ha de ser la de vetllar per la integritat de les persones, mentre ha ofert tots els mitjans del Govern de Navarra que poguessin requerir-se per aturar l’emergència.

El president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha solidaritzat amb les famílies evacuades i ha mostrat el seu recolzament als professionals encarregats de les tasques d’extinció.

Sobre les 14.15, i en vista de l’evolució del sinistre, ha sigut activat el Nivell 2 del Pla d’Emergències per a Risc d’Incendis Forestals al no poder ser sufocat el foc exclusivament amb els mitjans de la Comunitat foral i existir un risc potencial per a la població, mentre s’ha sol·licitat l’actuació de l’UME, que tenia previst arribar a la zona des de Saragossa cap a les 18.30 hores.

Mitjans mobilitzats

Es troben al lloc bombers dels parcs d’Oronoz i Cordovilla, bombers voluntaris de Bera i Lesaka, els bombers forestals i personal del Guarderío Forestal. S’ha traslladat el Centre de Comandament Avançat, una ambulància SVB i voluntaris de Creu Roja que realitzen tasques de proveïment i recolzament als bombers.

Patrulles de Policia Foral i de la Guàrdia Civil ordenen el trànsit a la carretera N-121-A, a la qual han accedit un gran nombre de camions malgrat estar tallada al trànsit pesat a Sunbilla i Arre des de les 12 hores per facilitar el trànsit dels vehicles dels serveis d’emergències. Aproximadament 1.000 camions que havien accedit per vies secundàries estan sent desallotjats.

Notícies relacionades

No es preveuen modificacions meteorològiques significatives al llarg de la nit, tot i que s’anuncia un descens de la intensitat del vent durant el matí del diumenge que podria fer possible que els mitjans aeris se sumessin a les tasques d’extinció, que continuaran durant tota la nit.

També s’han produït incendis de menors dimensions a Bertiz i Narbarte, ja extingits; i Erratzu i Amaiur, ja controlats i on es duen a terme tasques de rematada. D’altra banda, un incendi produït al vessant francès de la muntanya Larun avançava cap a la frontera, tot i que no sembla probable que arribi a entrar a territori navarrès.