El Govern presenta avui el llistat de béns inmatriculats per l’Església catòlica, que s’enviarà al Congrés /

Patrimoni Mundial 8 Uns turistes deambulen per l’interior de la nau central de la Mesquita de Còrdova.

Patrimoni Mundial 8 Uns turistes deambulen per l’interior de la nau central de la Mesquita de Còrdova. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

Aquest dimarts la vicepresidenta primera del Govern i ministra de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo, presentarà al Consell de Ministres l’informe sobre els béns inmatriculats per l’Església Catòlica, que s’enviarà al Congrés, segons han informat a Europa Press fonts governamentals.

El mes d’abril del 2020 el Govern va confirmar que estava elaborant «un informe relatiu a la situació dels béns inmatriculats a favor de l’Església catòlica, sobre la base dels llistats sol·licitats als registradors de la propietat a través del Col·legi de Registradors», incloent monuments com la Mesquita-Catedral de Còrdova o la Giralda de Sevilla. Així ho va explicar el Govern en la seva resposta a una pregunta plantejada pel senador de Compromís, Carles Mulet, que es feia ressò de la demanda de la Coordinadora Recuperant, integrada per una vintena de col·lectius ciutadans, entre aquests la Plataforma Mesquita-Catedral de Còrdova. Patrimoni de Tots, per saber «per què [el Govern] no fa públic el llistat» d’aquests béns.

L’Executiu explicava en la seva resposta que estava elaborant el llistat i que aquest faria «referència als béns que cada registrador ha detectat com a inmatriculats en el seu registre a nom de l’Església catòlica, la diòcesi o les parròquies corresponents, així com a nom d’aquelles entitats o ordes religiosos dels quals s’hagi tingut coneixement al registre de la propietat respectiu».

Si bé l’elaboració d’aquest informe, que ha sigut redactat pel departament que dirigeix Carmen Calvo, va quedar «paralitzada» a causa de la pandèmia del coronavirus Covid-19, segons va informar l’Executiu el mes de juny passat en una resposta a una pregunta també del senador Mulet, a què va tenir accés Europa Press.

Pedro Sánchez va anunciar durant el debat d’investidura, el 4 de gener del 2020, que faria les modificacions legislatives oportunes per facilitar la recuperació dels béns que hagin sigut inmatriculats indegudament per l’Església.

«En un estat aconfessional no té sentit que cap confessió se situï per sobre de la llei ni disfruti de privilegis que perjudiquin el principi de legalitat i igualtat», va dir durant la seva intervenció en el Congrés.

Uns 34.000 béns

Segons va precisar el mes de novembre passat el secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, els edificis que podria haver inmatriculat l’Església catòlica són «34.000».

En tot cas, va mostrar la seva esperança en què la publicació del llistat de béns inmatriculats no sigui una «campanya» amb què es vulgui presentar l’Església com «una gran immobiliària a Espanya o una gran detentora de finques».

Notícies relacionades

«Podria passar que alguna de les 23.000 parròquies d’Espanya hagués pogut inmatricular un temple i el que hi ha al voltant, que avui sigui la plaça del poble, i hi hagi conflicte», ha dit. En tot cas, des de la CEE van animar les diòcesis a publicar els seus llistats de béns i que els conflictes s’abordin des de cada diòcesi o des de l’entitat que hagi inmatriculat.

«Creiem que aquesta carpeta està ben tancada. Amb tot, si ara, al fer-se públic el llistat, algun ajuntament, administració pública o algun particular, pogués presentar algun títol de millor dret, ¿com no l’hem de reconèixer?», va afegir llavors.

Temes:

Govern