La lluita contra la pandèmia

¿Què són les mascaretes elastomèriques i per què les recomanen contra la Covid-19?

Es componen d’un filtre N95 i disposen d’un segellament de silicona per a un millor ajust i per reduir fugues d’aire

2
Es llegeix en minuts

Les mascaretes són aquests dies objecte d’intens. ¿Quina és més efectiva per prevenir el contagi per coronavirus? L’ús de les mascaretes de tela, una de les opcions preferides pels ciutadans, ja es comença a limitar, i fins i tot s’ha qüestionat la utilitat de fer servir dues mascaretes alhora i fer obligatòries les FFP2 en certs llocs. Enmig d’aquest panorama, apareix la mascareta elastomèrica, una alternativa que ja estan començant a recomanar els experts.

La pèrdua de l’efectivitat de les mascaretes pel percentatge de filtració o les dificultats d’ajust són elements a tenir en compte a l’hora de decantar-se per una mascareta o una altra. José Luis Jiménez, un dels experts més grans en aerosols i professor de la Universitat de Colorado, assenyala que l’elastomèrica és millor que l’FFP2 o l’FFP3 perquè el seu disseny permet que es fixi millor al rostre, impedint que sorgeixin buits entre la cara i la mascareta que possibilitin un contagi.

Però, ¿com són les mascaretes elastomèriques? Estan formada per un motllo de plàstic, un segell d’una silicona flexible i un filtre N95, amb una capacitat de filtrat de partícules del 95%. A més, els filtres són substituïbles, per la qual cosa es pot reutilitzar la mascareta en diverses ocasions, i es pot desinfectar sense influir en la seva eficàcia.

Aquestes característiques de disseny fan que aquest model solucioni problemes que tenen altres mascaretes, com l’FFP2 o la quirúrgica. Amb l’FFP2 comparteix el mateix material filtrant, l’N95, però, a diferència d’aquesta, l’elastomèrica és reutilitzable i s’ajusta millor a gairebé totes les cares gràcies a la silicona, per la qual cosa posa fi als buits que alliberen els aerosols. És per això que Jiménez considera que hauríem d’abandonar les altres mascaretes, perquè «amb les elastomèriques el problema de filtració i ajust és història».

Notícies relacionades

No obstant, encara és difícil trobar-la a Espanya. Per ara, la mascareta elastomèrica no s’inclou dins de les recomanades per les autoritats espanyoles per a l’ús sanitari i dels ciutadans, i tampoc està disponible en farmàcies i supermercats. Tot i així, es pot adquirir per internet, però el preu també pot suposar un obstacle: als Estats Units arriba als 79 dòlars cada unitat.

José Luis Jiménez utilitza el seu compte de Twitter per fer pedagogia del contagi per aerosols i d’alguns punts clau per a l’ús de les mascaretes. Ell ja utilitza mascaretes elastomèriques i les considera «un gran avenç». Així descriu la seva experiència: «Noto que segellen molt millor i més consistentment. I són menys cansades de portar. A mitjà termini crec que s’imposaran i les N95 actuals seran una relíquia del passat».