Protagonistes de la pandèmia

L’ajust de la mascareta és més important que el seu material

  • Investigadors de la Universitat de Cambridge publiquen un treball en el qual destaquen la necessitat de col·locar bé les mascaretes és més important que el material de què estiguin fetes.

  • Les N95, KN95 o FFP2, si no s’ajusten correctament, no funcionen millor que una de tela la nova normativa de la qual per a la seva comercialització i ús s’estrena avui a Espanya.

L’ajust de la mascareta és més important que el seu material
2
Es llegeix en minuts

Un equip d’investigadors de la Universitat de Cambridge ha elaborat un estudi en què revelen que l’eficiència de les mascaretes rau més en l’ajust correcte a la cara de les mateixes, que en el material amb què estiguin fabricades.

El treball, publicat a la revista ‘PLosONE’ i citat per Europa Press, analitza diferents mascaretes FFP2, KN95 o K95 (les més recomanades), així com les quirúrgiques i diferents varietats de les produïdes en tela. Després d’analitzar tots els aspectes, incloent les diferències que s’estableixen entre unes i altres amb els diferents trets facials de les persones, han determinat que aquest aspecte també compta a l’hora d’ajustar. Existeix més possibilitat d’infecció amb una mascareta FFP2 mal ajustada que amb una de tela ben col·locada.

Precisament avui entra en vigor la nova normtiva sobre la comercialització i ús de mascaretes a Espanya, una disposició del Govern (aprovada per l’OMS), que busca fomentar la utilització dels sistemes de protecció més adequats a més de reglamentar la presència de mascaretes semitransparents que permetin llegir els llavis.

El segellament és clau

Els investigadors de l’estudi britànic esperen augmentar els seus treballs amb una mostra de persones més gran per consolidar la teoria. «Sabem que a no ser que hi hagi un bon segellament entre la mascareta i la cara de l’usuari, molts aerosols i gotes es filtraran per la part superior i els costats de la mascareta, com ho sabran moltes persones que utilitzen ulleres. Volíem avaluar quantitativament el nivell d’ajustament ofert per diversos tipus de mascaretes i, el més important, avaluar la precisió de la implementació de comprovacions d’ajust comparant els resultats de la comprovació d’ajust amb els resultats de les proves d’ajust quantitatives», ha assenyalat Eugenia O’Kelly del Departament d’Enginyeria de Cambridge.

Després d’analitzar els diferents models de mascaretes, van determinar que les N95, que són un estàndard similar a les FFP3 disponibles al Regne Unit i la resta d’Europa, van oferir graus de protecció més alts que les altres categories provades. No obstant, la majoria de les mascaretes N95 (FFP2) no es van ajustar adequadament als participants en l’assaig.

Diferències físiques

Es dona la circumstància que quan s’ajusten correctament, les mascaretes FFP2 filtren més del 95% de les partícules a l’aire, oferint una protecció superior. En cas de no fer-ho, les mascaretes d’aquest tipus mal ajustades només eren comparables amb les quirúrgiques o de tela.

Notícies relacionades

La clau de l’ajust rau, segons els investigadors, en l’ample de la pestanya de la mascareta, l’àrea del material que entra en contacte amb la pell, que pot ser una característica que dificulti l’adaptació. Per poder ajustar-se a un major nombre de persones, les mascaretes tendeixen a tenir brides més amples i flexibles al voltant de la vora. Si a més es consideren les característiques fisonòmiques de les cares de les persones, que són diferents, és molt difícil establir un estandard amb aquest tipus de material de protecció.

En aquest sentit, el de l’aparença física de cada un, l’estudi conclou que «ajustar la cara a la perfecció és un desafiament tècnic difícil i, com va mostrar la investigació, petites diferències com un nas un centímetre més ample o galtes lleugerament més plenes poden fer o desfer l’ajustament d’una mascareta».