Sisme al Japó

Un terratrèmol de magnitud 7 sacseja una zona pròxima a Fukushima

L’hipocentre s’ha situat a 54 quilòmetres de profunditat en una primera anàlisi

2
Es llegeix en minuts

Un terratrèmol d’una magnitud 7,1 en l’escala de Richter ha sacsejat la costa est del Japó, a prop de la central nuclear de Fukushima. L’epicentre del sisme s’ha situat a uns 54 quilòmetres de profunditat. L’alerta per tsunami no s’ha activat. La tremolor s’ha sentit entorn de les 11.08 hores de la tarda als edificis de la capital, Tòquio. El servei nord-americà de vigilància de terratrèmols (USGS) ha rebaixat la magnitud de la tremolor a 7, amb una rèplica de 4,9 mitja hora després.

La tremolor, registrada concretament a 90 quilòmetres de la localitat de Namie, amb hipocentre a 54 quilòmetres de profunditat, s’ha percebut a la capital del país, Tòquio. Almenys 20 persones han resultat ferides com a conseqüència del terratrèmol. La majoria de les lesions s’han produït per caigudes, segons recull l’agència de notícies japonesa Kyodo, que cita a més l’Agència de Regulació Nuclear del Japó que assegura que no ha rebut cap informe d’anormalitats a les centrals nuclears de Fukushima I i Fukushima II. L’agència ha informat a més d’almenys nou rèpliques per sobre de la magnitud 4 en l’escala de Richter.

La zona va ser escenari el 2011 de la catàstrofe natural més gran de la història recent del Japó, quan un sisme de magnitud 9 i la posterior onada gegant va deixar 15.897 morts i va provocar una crisi radioactiva sense precedents a la central nuclear de Fukushima.

Malgrat que de moment el terratrèmol no sembla haver ocasionat danys de consideració, el primer ministre del Japó, Yoshihide Suga, ha convocat una reunió extraordinària del seu gabinet d’emergència.

Tampoc la planta nuclear de Tokai ha registrat cap problema durant el terratrèmol i opera amb normalitat, segons un comunicat recollit per la cadena pública japonesa NHK. 

Entorn de 950.000 vivendes s’han quedat sense subministrament elèctric arran del terratrèmol en diverses àrees del país, segons les dades ofertes per les companyies operadores. A més, diverses línies de trens d’alta velocitat (shinkansen) que operen al nord-est del Japó han suspès les seves operacions a causa de les apagades.

Notícies relacionades

A Fukushima i Miyagi s’han registrat diversos incendis, un d’ells en una fàbrica, així com una allau de terra sobre una autopista que podria haver deixat cotxes atrapats, segons els mitjans nipons, que també recullen un balanç temporal d’una desena de ferits en incidents relacionats amb el sisme.

Segons la revista ‘Science’, els sismes al nord-est del Pacífic es repetiran habitualment per la mateixa naturalesa geològica de la zona. El gran terratrèmol del 2011 que va causar un tsunami es va deure a un augment en el lliscament de les plaques per l’efecte lubricant d’una fina capa d’argiles. Aquesta falla té una espessor de només cinc metres. En comparació, la falla de San Andrés a Califòrnia té diversos quilòmetres d’espessor.