Enquesta d’Igualtat

3 de cada 10 adolescents han patit violència psicològica masclista

  • Descendeix la violència de gènere entre els joves gràcies a una conscienciació més gran

  • Malgrat la tendència a la baixa, el 14% de les noies diuen haver sentit pressions sexuals

3 de cada 10 adolescents han patit violència psicològica masclista
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El 31,7% de les adolescents espanyoles admet que han patit abús psicològic i de control per part de les seves parelles i un 5,5% situacions més violentes, que inclouen agressions físiques i sexuals. Són alguns de les conclusions de l’estudi ‘La situació de la violència contra les dones en l’adolescència a Espanya’, que ha sigut presentat aquest divendres per part del Ministeri d’Igualtat.

La investigació, que s’ha realitzat amb la participació de 13.267 joves d’entre 14 i 20 anys de 336 centres educatius, mostra que la violència de gènere, afortunadament, ha descendit des de l’onada anterior de l’estudi, realitzada el 2013, però que tot i així perviuen conductes masclistes que és necessari erradicar. «La percepció de les adolescents sobre el masclisme és molt potent i es deu a la informació, al moviment feminista, però tenir opinions clares no significa que no es pateixi en primera persona», ha destacat la secretària d’Estat d’Igualtat, Noelia Vera, en la presentació de l’estudi.

De fet, a més dels percentatges assenyalats, l’enquesta mostra que el 14% de les noies s’han sentit pressionades a fer actes sexuals en els quals no volien participar, l’11% per part de les seves pròpies parelles. D’elles, el 6,4% admet que les relacions forçades finalment van tenir lloc.

Així mateix, és molt preocupant l’edat a què diuen haver rebut les pressions sexuals, el 2,5% amb menys de sis anys i el 65,8% entre els 13 i els 15 anys.

La percepció dels nois

El sondeig demostra, a més, que els nois són menys capaços d’admetre que maltracten les seves parelles. «És més difícil reconèixer per a ells que han exercit la violència, a causa de la condemna [social] tan forta que hi ha sobre el maltractament», ha explicat María José Díaz-Aguado, directora de l’estudi i membre de la unitat de psicologia preventiva de la Universitat Complutense.

Per tant, davant el 31,7% de les dones que admeten haver patit abús psicològic i de control, només el 14,2% dels homes adolescents confessen haver exercit les esmentades conductes. I en el cas de la violència múltiple i freqüent, la denuncien el 5,5% de les noies davant el 2,7% dels nois.

Notícies relacionades

La part més esperançadora de la investigació és que demostra, qualitativament, un «clar descens» de la violència de gènere entre el 2013 i el 2020, fet que indica, segons els autors de l’estudi, que les campanyes i mesures de prevenció han fet efecte. Els investigadors han trobat que els joves donen ara més importància a valors com la «defensa de la igualtat», que les famílies erradiquen cada vegada més estereotips sobre el domini de l’home i que hi ha «un significatiu avenç en la superació del tabú que impedia parlar d’aquest tema» a les llars.

Els centres educatius

Així mateix, s’observa que als centres educatius han anat augmentat les activitats destinades a fomentar la igualtat i prevenir la violència. No obstant, segons alerten els autors, «els canvis són menors en les formes de violència més greu» i és necessari incidir en la prevenció escolar, ja que els «riscos existents a través de les noves tecnologies són molt freqüents i greus».