Polèmica a Galícia

Sanitaris donen l’esquena al metge negacionista

  • Immunòlegs, metges i infermeres consultats s’han reconegut «bastant sorpresos»

4
Es llegeix en minuts

Falta de rigor, idees que no s’ajusten a la realitat científica o argument fal·laç. Són algunes de les valoracions de sanitaris gallecs en vista de les tesis negacionistes del metge d’Orense Carlos González de la Cuesta, abocades a través d’un vídeo penjat a les seves xarxes. Una declaració de no més d’un minut en què anomenava «experiment genètic» les vacunes d’ARN missatger contra la Covid i anima a investigar «si és realment eficaç, necessària i segura», a més d’incitar a visitar els vídeos de Metges per la Veritat a Espanya, plataforma negacionista. Les declaracions fetes a les seves xarxes socials personals pel cap del servei d’Al·lergologia del Complex Hospitalari d’Ourense (CHUO) són més polèmiques per tractar-se d’un metge i arriben, a més, en un moment de cert escepticisme en vista de l’efectivitat de les vacunes i en el context d’una reforma de la llei de salut de Galícia per gestionar la lluita contra la pandèmia. De forma pública, o privada, immunòlegs, metges i infermeres gallecs consultats s’han reconegut «bastant sorpresos» i reconeixen que no comparteixen «l’opinió personal del metge».

El president de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI), Marcos López Hoyos, va assegurar ahir a FARO: «Afortunadament, per rebatre’l ho tinc fàcil. Em remeto a dades de revistes científiques que demostren que, clarament, l’administració de les vacunes d’ARN missatger està sent eficaç i segura. Ja tenim uns quants milions de persones vacunades al món. Hi ha evidències que està funcionant sense risc i amb eficàcia. ¿Que ens estan implantant una cosa que ens modifica el genoma? Simplement s’ha de conèixer la biologia molecular per saber que és impossible. Jo soc metge i no he de tenir excessius coneixements de biologia per saber-ho: l’ARN no s’insereix en el genoma ni arriba al nucli». L’expert prossegueix: «És falta del rigor científic que se li suposa a un cap de Servei d’Al·lergologia, que sap d’immunologia. El mínim que jo li demano a un cap de servei d’un hospital universitari és rigor científic. Està equivocat».

És només una mostra de l’enrenou creat a la comunitat científica. La catedràtica d’Immunologia a la Universitat de Vigo Àfrica González es mostra en la mateixa línia: «La meva opinió és que és irresponsable, amb la pandèmia que estem vivint, qüestionar les dades científiques ofertes pels resultats de la vacunació. S’han vacunat milions de persones i ja s’ha observat una disminució de la gravetat de la malaltia a Israel, que és on abans va començar la vacunació», considera l’experta. «I ho començarem a notar nosaltres quan s’administri a més gent. Les vacunes activen el sistema immunitari per protegir-nos de la malaltia infecciosa, de les seves seqüeles i mort», explica. També aclareix que «les vacunes de RNA no modifiquen els nostres gens; només porten informació a la cèl·lula perquè produeixi la proteïna S del virus». Així mateix, la cap del Servei de Medicina preventiva de l’Àrea Sanitària d’Ourense, María Sande, ahir va parlar sobre la seguretat de les vacunes després de les polèmica suscitada pel seu col·lega: «Van ser aprovades per les agències reguladores de medicaments amb criteris objectius i rigorosos i compleixen tots els requisits de seguretat i qualitat».

Notícies relacionades

La infermera Yolanda Moares, de la Societat Científica d’Infermeria Familiar i Comunitària, va afirmar: «Des d’AGEFEC es defensa la vacunació com a mesura de salut pública eficient contra la pandèmia. Com a professionals sanitaris, les recomanacions que s’han de fer han de basar-se en l’evidència científica. La vacuna de la Covid en particular salva vides». Una de les coordinadores de la campanya de vacunació contra la Covid, Verónica Civeira, ja vacunada, també va indicar: «Les vacunes, com tots els fàrmacs, se sotmeten a un procés rigorós abans de ser aprovades per al seu ús en humans, per tant jo sí que hi crec, jo sí que l’aconsello. Tant de bo aviat tinguem un alt percentatge de població vacunada».

El Sergas analitza obrir-li un expedient informatiu

Ahir el ‘conselleiro’ de Sanitat, Julio García Comesaña, va assegurar que el seu departament estudia obrir un expedient informatiu al metge Carlos González de la Cuesta després de la polèmica suscitada pel seu vídeo a les xarxes socials. En una roda de premsa per informar de les qüestions que es van tractar en el comitè clínic d’ahir, va explicar que a la Consellería la «preocupen profundament» aquest tipus d’afirmacions que poden portar la població a dubtar de la conveniència de vacunar-se contra el coronavirus, quan la vacuna és «la gran esperança» contra la pandèmia. Tot i que ha circumscrit les afirmacions de González de la Cuesta a l’«àmbit privat», per la qual cosa entren dins de la «llibertat d’expressió», ha manifestat que «qualsevol indici de dubte sobre la importància de la vacunació» preocupa el seu departament. Per això, estan «analitzant» aquestes afirmacions de l’al·lergòleg per veure si poden ser constitutives d’«obrir un expedient informatiu».