La ‘llei trans’ no anirà demà al Consell de Ministres, com volia Igualtat

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ‘llei trans’ no s’aprovarà demà al Consell de Ministres, com preveia el Ministeri d’Igualtat. El departament dirigit per Irene Montero va assegurar dimecres passat, després de conèixer les objeccions a l’esborrany legal de la part socialista del Govern, que «negociacions més complexes s’han resolt en qüestió d’hores» i que, per tant, mantenia que la norma seria aprovada pel Gabinet de Pedro Sánchez en la primera quinzena de febrer. Però finalment no es discutirà demà al Consell de Ministres, per tant, és impossible que es compleixi aquesta previsió.

El retard ja s’entreveia, ja que el PSOE va assegurar dimecres, l’endemà que Igualtat difongués l’esborrany entre els col·lectius trans i aquest arribés a la premsa, que el text legal només reflecteix les posicions d’Unides Podem i que encara ha de ser sotmès a treball intern al si de l’Executiu i a la revisió dels ministeris de Justícia i Sanitat.

L’avantprojecte permet el canvi de sexe registral sense necessitat d’hormonació o aval mèdic, amb la simple «declaració expressa» de la persona interessada. Si bé part del feminisme i el PSOE s’oposen que els «sentiments, expressions o manifestacions de la voluntat de la persona tinguin automàticament efectes jurídics plens». Aquestes veus consideren que l’anomenada «autodeterminació de gènere» pot acabar «esborrant» les dones i negant que la desigualtat «es construeix partint del fet biològic del sexe».

Encreuament de declaracions

Notícies relacionades

Carmen Calvo, cara visible de les objeccions del PSOE a l’avantprojecte redactat pel Ministeri d’Igualtat, va explicar dijous passat que li «preocupa la idea de pensar que s’elegeix el gènere sense més ni més que la simple voluntat o el desig, cosa que posa en risc els criteris d’identitat de la resta dels 47 milions d’espanyols; això ha de tenir unes garanties». Aquest cap de setmana Montero li ha respost que «la identitat de gènere o l’orientació sexual no són capricis, és un dret».

Les posicions són, per tant, molt distants, cosa que indica que l’avantprojecte podria tardar encara a arribar al Consell de Ministres.