Cal tractar mil malalts de Covid

Calcifediol: 300 pacients de 12 hospitals participen en l’assaig clínic cordovès que va atraure Boris Johnson

El doctor López Miranda creu que podria exportar-se a Europa sempre que la Unió Europea hi aportés fons

Calcifediol: 300 pacients de 12 hospitals participen en l’assaig clínic cordovès que va atraure Boris Johnson
2
Es llegeix en minuts

Uns 300 pacients d’una dotzena d’hospitals espanyols participen ja en l’assaig clínic amb calcifediol, desenvolupat a Còrdova i que ha cridat l’atenció del primer ministre britànic, Boris Johnson. Aquest estudi, capitanejat pels doctors José Manuel Quesada i José López Miranda es continua desenvolupant, però no hi ha encara resultats concloents més enllà dels obtinguts en la investigació pilot a l’hospital Reina Sofia, la Universitat de Còrdova i l’Imibic en què es va apreciar la reducció dràstica de la necessitat d’ingrés a l’uci en els malalts amb pneumònia greu per Covid que van rebre tractament amb aquest fàrmac de vitamina D.

Entre els hospitals espanyols que estan participant en l’estudi hi figuren Quirón Córdoba, l’hospital de Montilla, l’hospital de Valme de Sevilla i altres d’àmbit andalús, així com hospitals de Barcelona, València i Madrid. En aquest moment, s’està treballant per incorporar-hi nous centres a fi d’arribar l’objectiu de mil pacients i arribar a conclusions definitives al més aviat possible. L’esmentat estudi «donarà l’evidència rigorosa per saber amb exactitud si administrant el calcifediol és possible reduir la mortalitat i els ingressos a l’uci en cas d’insuficiència respiratòria severa». En aquest moment de l’assaig clínic, només una part dels pacients greus de coronavirus que ingressen al Reina Sofia reben aquest tractament, «aquells que participen en l’assaig clínic i que s’escullen segons un procediment d’aleatorització establert, ja que un grup control s’ha de mantenir sense el fàrmac per poder contrastar els resultats».

Notícies relacionades

El doctor José López Miranda, cap de la Unitat de Medicina Interna del Reina Sofia, ha explicat aquest matí que un assessor del parlamentari David Davis hi va contactar per interessar-se per l’estudi preliminar realitzat a Còrdova tot i que no s’ha concretat una col·laboració directa o assessorament per posar en marxa una ampliació de l’estudi al Regne Unit. El cap de la Unitat de Medicina Interna de l’hospital creu que seria possible exportar aquest assaig a altres hospitals d’Europa per accelerar-ne els resultats, tot i que en aquest cas, seria necessari l’aportació de fons de la Unió Europea.

D’altra banda, el també catedràtic de Medicina de l’UCO ha recordat la recomanació que es va fer al novembre passat de suplementar les persones grans amb calcifediol, ja que s’havia comprovat que el 80% d’ells presenten nivells deficitaris de vitamina D, una cosa que pot influir negativament en el pronòstic en cas de contagi per coronavirus. El pròxim pas, segons ha indicat, serà comprovar si s’han seguit aquestes recomanacions en la població assenyalada i determinar si ha tingut efectes positius en les onades de coronavirus que s’han succeït des que es va donar la indicació.