Comissió Europea

Von der Leyen: «El món necessitarà més vacunes si tenim en compte les variants»

La presidenta de la CE defensa l’estratègia de vacunació europea sense ocultar la seva preocupació com a doctora per la mutació del virus

European Commission President Ursula von der Leyen leaves a round table meeting during an EU summit at the European Council building in Brussels  on December 11  2020  - EU leaders agreed after a long night of wrangling to set a more ambitious target of cutting greenhouse gas emissions by 55 percent by 2030  (Photo by Kenzo Tribouillard   POOL   AFP)

European Commission President Ursula von der Leyen leaves a round table meeting during an EU summit at the European Council building in Brussels on December 11 2020 - EU leaders agreed after a long night of wrangling to set a more ambitious target of cutting greenhouse gas emissions by 55 percent by 2030 (Photo by Kenzo Tribouillard POOL AFP) / KENZO TRIBOUILLARD

2
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha defensat l’estratègia de vacunació europea, però va llançar un avís: faran falta noves vacunes per a les noves variants de coronavirus. L’advertència l’ha fet durant una entrevista als diaris ‘El País’ i ‘Le Monde’.

«Entenc que la gent vulgui tenir ja la vacuna, perquè la pandèmia ha sotmès la població i la societat a un enorme estrès. És comprensible la pressió i l’accepto», assegura Von der Leyen abans de remarcar que «les vacunes s’han desenvolupat en 10 mesos, amb una inversió massiva, quan normalment s’hauria tardat entre 5 o 10 anys».

La presidenta de la CE no dubta, a més, a mostrar la seva preocupació per la mutació del virus. «Com a doctora, el que em preocupa ara són les variants, perquè sé que els virus muten. Per això crec que cal preparar-se per a escenaris que esperem que no arribin». Si hi ha una cosa indubtable, insisteix, «és que el món necessitarà més vacunes si tenim en compte les variants».

Ursula von der Leyen acudirà avui a les reunions dels principals grups al Parlament Europeu per explicar a porta tancada l’estratègia de vacunació comunitària, després de la polèmica amb la farmacèutica AstraZeneca pels seus retards en l’entrega de vacunes a Europa.

Von der Leyen participarà en les reunions dels grups del Partit Popular Europeu, els Socialistes i Demòcrates i Renovar Europa (liberals) aquesta tarda per donar compte dels progressos en l’estratègia de vacunació europea tenint en compte l’objectiu d’haver immunitzat el 70% de la població per a l’estiu.

Una quarta compareixença davant el grup dels Verds/Aliança Lliure Europea està encara pendent de confirmació. Si es produeix, Von der Leyen donaria explicacions davant el primer, segon, tercer i cinquè grups de l’Eurocambra en nombre de diputats, els quatre que van recolzar la seva nominació de manera majoritària.

També és probable que els eurodiputats qüestionin Von der Leyen sobre la disputa amb el laboratori anglosuec AstraZeneca, que finalment entregarà a la UE la meitat de les vacunes que havia pactat per al primer trimestre (40 milions de dosis).

Arran d’aquest estira-i-arronsa, la Unió Europea ha posat en marxa un mecanisme per obligar les empreses a sol·licitar l’autorització de la UE quan vulguin exportar les vacunes produïdes en territori comunitari a fora.

Notícies relacionades

La Comissió també va acabar fent públic, previ acord amb AstraZeneca,una part del contracte de compra de vacunes que totes dues van firmar, després d’haver rebut crítiques per la falta de transparència i rendició de comptes.

A més de les compareixences d’avui a porta tancada, diversos grups recolzen que la presidenta de l’Executiu comunitari comparegui públicament en el ple del Parlament Europeu sobre aquest assumpte, la qual cosa previsiblement passaria en la sessió de la setmana vinent a Brussel·les si una majoria dels grups hi està d'acord.