La lluita contra la Covid-19

L’hospital satèl·lit de Can Ruti triplica els llits d’uci

  • El nou espai del Germans Trias i Pujol de Badalona té 4.000 metres quadrats i es posa en marxa aquest dilluns

1
Es llegeix en minuts

El nou espai satèl·lit de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), Can Ruti, permetrà «triplicar» el nombre de llits de la unitat de cures intensives (uci), segons ha explicat aquest diumenge el secretari general de Salut, Marc Ramentol. En roda de premsa amb la directora d’organitzacions i professionals del CatSalut, Sara Manjón, i el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’àrea Metropolitana Nord, Jordi Ara, Ramentol ha assegurat que a Catalunya «li faltava augmentar la proporció de llits de crítics».

Can Ruti comptava fins ara amb 50 llits estructurals de crítics, i passarà a tenir-ne un total de 150 gràcies al centenar que aportarà l’hospital satèl·lit –80 per a pacients de Covid-19 i 20 per a altres patologies–. «Hem de seguir i persistir. Aprofitarem els cops de la pandèmia per fer un sistema públic de salut cada vegada més fort i millor per als ciutadans», ha dit. I ha celebrat que el nou espai es pugui obrir en un «temps rècord de quatre mesos» gràcies a la col·laboració entre el personal constructor i els professionals sanitaris.

Notícies relacionades

Manjón ha explicat que l’hospital satèl·lit, de 4.000 metres quadrats, tindrà tres plantes –la baixa obrirà aquest dilluns, la primera a mitjans de febrer i la segona a mitjans d’abril– i tindrà un cost final de 18,75 milions d’euros. «S’han plantejat uns espais de llits d’uci molt pensats en aquestes ucis humanitzades, on tant el pacient com el professional tenen un nivell de confort molt més alt», i ha destacat la integració amb l’hospital principal.

Ara ha explicat que és «més una ampliació que un edifici extern», i que és un canvi important per millorar la qualitat, la seguretat, la comoditat i el confort de les instal·lacions. Ha afegit que l’espai satèl·lit requerirà una ampliació de la plantilla: «Si tenim ocupats els 100 llits, vindríem a necessitar unes 500 persones aproximadament».