«No és una caça de bruixes. No anem a enxampar»

Fort desplegament policial per controlar que 2,5 milions de valencians es quedin a casa

  • Les policies locals i la Nacional vigilaran els accessos a les 16 ciutats perimetrades a partir d’aquesta tarda, i la Guàrdia Civil, les platges del sud València i les fronteres

  • Puig apel·la de nou a la corresponsabilitat ciutadana

Fort desplegament policial per controlar que 2,5 milions de valencians es quedin a casa
3
Es llegeix en minuts

Tot preparat. Les policies locals de les 16 ciutats més grans del País Valencià, que estaran tancades des de les tres de la tarda d’avui fins a les sis de la matinada de dilluns en aplicació de les noves mesures per controlar l’expansió de la Covid, ja han dissenyat el pla conjunt amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per vigilar que es compleixin les restriccions a la mobilitat, que afecten la meitat de la població valenciana: 2,5 milions de persones.

«No és una caça de bruixes. No anem a enxampar... Hi ha unes mesures decretades en un moment crític i la nostra aportació és reforçar-les i tractar que es compleixin, però la idea és que la població es conscienciï que és un problema de tots i que s’apliqui la responsabilitat personal pel bé de cada un i de tots».

Qui parla és un alt comandament policial, hores després que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, fos informat dels detalls d’aquest pla de vigilància en una reunió telemàtica a què van assistir els 16 alcaldes dels municipis afectats, bona part dels seus regidors de seguretat i els caps de les policies locals; la consellera d’Interior, Gabriela Bravo; la delegada del Govern, Gloria Calero, i els màxims responsables de les forces de seguretat: el general en cap de la Guàrdia Civil, José Hermida; el cap superior de Policia, Jorge Zurita, i la de la Policia de la Generalitat, Marisol Conde.

Bravo va resumir al terme d’aquesta reunió que els 16 alcaldes van mostrar el seu «màxim recolzament instucional, tant a les mesures com a l’actuació necessària per fer-les complir».

Davant el que va qualificar de «cap de setmana complex», ja que «es restringirà la mobilitat de 2,5 milions de valencians», va anunciar «un gran desplegament policial, en què participaran les policies locals dels municipis perimetrats amb el recolzament, sobretot, de la Policia Nacional», ja que són la policia estatal competent en 14 de les 16 ciutats afectades pel tancament.

La Guàrdia Civil, per la seva banda, continuarà amb la tasca de garantir el tancament perimetral de la C. Valenciana, però també recolzarà la Policia Local de València en el control de la sortida sud de la ciutat –els accessos a Pinedo, el Saler i el Palmar, principalment, però també a altres punts, com les pedanies del nord de la ciutat o els pobles limítrofs pel sud– i haurà de vigilar que es respecti el tancament perimetral de les dues ciutats de més de 50.000 habitants que recauen en el seu territori d’actuació: Sant Vicent del Raspeig i Torrevella.

Tal com va explicar ahir la consellera de Justícia, l’«actuació fonamental» serà als accessos a les ciutats perimetrades, «amb especial atenció a estacions d’autobusos, trens, aeroport, però també a les platges», que va qualificar d’«àmbit complicat», ja que poden ser un reclam per als 800.000 habitants de València, ja que no només podran acudir a les platges urbanes, sinó també a les que recorren el litoral entre la desembocadura del Túria i el Perellonet, totes, dins del terme municipal valencià.

El mateix problema tindran Sagunt, Gandia, Castelló, Alacant, Torrevella, Benidorm i fins i tot Elx, si bé la previsió de vent fort i núvols i clarianes, amb màximes que, per exemple a València, no superaran els 21 graus, podrien dissuadir els confinats d’acudir a la vora del mar.

Puig agraeix la implicació

Notícies relacionades

La unitat de la Policia Nacional adscrita a la Generalitat, per la seva banda, continuarà ocupant-se de controlar els compliments dels aforaments i horaris d’obertura i tancament a les àrees i centres comercials, així com en el transport públic, principalment respecte a Metrovalencia.

Puig va agrair durant la reunió a tots els presents la seva implicació per aconseguir que aquestes mesures serveixin realment per contenir el virus i va reiterar la crida a la població perquè compleixi aquesta restricció a la mobilitat. «Són mesures per salvar vides», va dir, i va afegir: «És imprescindible la corresponsabilitat. Només des d’aquesta mirada de compromís podrem sortir-nos-en».