Espècie en perill

Els taurons s’enfronten a la sobrepesca i a les vacunes del coronavirus

L’ús d’esqualè per combatre la Covid ha afectat seriosament aquesta espècie

Els taurons s’enfronten a la sobrepesca i a les vacunes del coronavirus
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els taurons podrien ser víctimes col·laterals de la Covid a causa de la seva excessiva pesca per obtenir un compost anomenat esqualè per a l’elaboració de vacunes eficaces contra el virus. Un altre dels perills d’aquesta espècie, segons un estudi internacional publicat a la revista ‘Nature’, és la sobreexplotació de la pesca, que està portant al caire de l’extinció els taurons i les rajades, les poblacions de les quals han disminuït en un 75% des de la dècada de 1970.

Quant a les vacunes, l’esqualè de tauró pot fer que aquestes siguin més eficaces però l’augment de la demanda podria perjudicar les espècies que es troben en perill d’extinció. El National Geographic va publicar el novembre passat un reportatge que explicava per què una vacuna contra el coronavirus podria posar en perill els taurons d’aigües profundes.

Ingredient en l’elaboració de vials

L’esqualè és un compost orgànic natural obtingut a partir de l’oli de fetge de tauró, normalment amb propòsits comercials. És una substància grassa que proporciona una flotabilitat vital a aquesta espècie que es troba en perill crític. Tot i que també ha resultat tenir propietats beneficioses per als humans perquè és un agent potenciador de les vacunes (adjuvant) que millora el sistema immunitari.

Augmenta l’eficàcia de les vacunes

Aquest element s’ha utilitzat com a ingredient principal en alguns adjuvants per augmentar l’eficàcia de les vacunes. Però aquesta substància s’utilitza sobretot perquè és barata i fàcil d’aconseguir, no perquè resulti més eficaç que altres fonts.

L’esqualè també és present a les vacunes de la grip de FLUAD i Chiron, que contenen 10 mil·ligrams d’aquest compost per cada dosi. Tot i que cal destacar que les vacunes de Pfizer i Moderna contra el coronavirus no contenen aquesta substància.

Cada any es capturen i comercialitzen desenes de milions de taurons a tot el món, tant legalment com il·legalment. La majoria dels quals, per la seva carn i aletes per al consum com a aliment. Però, s’estima que uns 3 milions, o fins i tot més, són capturats per obtenir esqualè. En aquest cas, són necessaris els fetges d’uns 2.500 o 3.000 taurons per poder extreure una tona d’esqualè.

Les associacions conservacionistes temen que l’augment de la demanda d’esqualè per a vacunes, entre altres usos, pugui posar en perill encara més les espècies de taurons, un terç de les quals és vulnerable a l’extinció.

Iniciatives per protegir-los

L’organització Shark Allies ha iniciat una campanya de recollida de firmes a través de la plataforma Change.org amb l’objectiu de deixar d’utilitzar taurons per a la vacuna contra la Covid i demanar que s’utilitzin altres opcions sostenibles existents.

La campanya ja ha aconseguit més de 120.000 firmes de les 150.000 necessàries per demanar que se substitueixi l’esqualè de tauró per esqualè no animal al més aviat possible i incloure aquesta substància en totes les proves dels productes actuals i futurs que utilitzen esqualè. La intenció és aconseguir canviar l’estàndard de la indústria farmacèutica perquè aquesta utilitzi recursos renovables i sostenibles en el desenvolupament dels seus productes.

L’impacte de la pesca

Segons un estudi internacional publicat a la revista ‘Nature’, la sobreexplotació de la pesca està portant al caire de l’extinció els taurons i les rajades, les poblacions de les quals han disminuït en un 75% des de la dècada de 1970.

«Les xifres mostren que la presència global de taurons i rajades oceànics ha caigut a tal punt que el 75% d’aquestes espècies actualment es consideren en perill d’extinció», assenyala Cassandra Rigby, participant en aquest projecte, en un comunicat difós avui per la Universitat James Cook a Austràlia.

El principal motiu d’aquest declivi en aquestes espècies és que s’ha duplicat la pressió de la pesca i s’ha triplicat la captura d’aquests dos animals marins, afegeix el comunicat. Aquesta informació es basa en els càlculs de dos indicadors de biodiversitat per als taurons i rajades que habiten els oceans del planeta.

«Aquesta xifra representa un increment de 18 vegades de la ‘pressió de pesca relativa’ –l’explotació relativa al nombre de peixos existents. El declivi pot ser pitjor perquè aquesta anàlisi va començar a elaborar-se el 1970, mentre que les flotes pesqueres es van expandir a nivell mundial abans de la dècada de 1950», afegeix la investigadora Rigby.

Límits en la pesca

Malgrat una caiguda demogràfica d’aquestes dues espècies marines, els científics han observat que les poblacions del gran tauró blanc i el tauró martell del nord-oest de l’Atlàntic semblen recuperar-se arran de les estrictes lleis nord-americanes per protegir aquestes dues espècies. «Cal imposar límits en la pesca per prevenir el col·lapse de les poblacions de taurons i rajades», ha remarcat Colin Simpfendorfer, de la Universitat James Cook. A més, insisteix que la humanitat està «fent apostes sobre el que seria un futur sense taurons ni rajades als oceans».

Notícies relacionades

L’estudi és un projecte del Global Shark Trends Project (GSTP), en col·laboració amb especialistes de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN), la Universitat Simon Fraser (Canadà), la Universitat James Cook (Austràlia) i l’Aquari de Geòrgia (Estats Units).

La FAO va indicar en un informe de l’any passat que hi ha molts buits en la informació referida al compliment de les normes internacionals, «en particular per a grups com els taurons, les rajades i les quimeres en la pesca de captura marina».