Un de cada quatre accidentats en patinet elèctric a Barcelona necessita cirurgia

Només un de cada cinc ferits portava casc, segons un estudi de l’Hospital del Mar i Sant Joan de Déu

Barcelona 19 01 2021  Barcelona  La Guardia Urbana  en la foto en el cruce de las calles de Diputacion con Urgell  inicio hoy a multar a los usuarios de patinetes que no lleven casco y aquellos que lleven a sus hijos de  paquete   Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 19 01 2021 Barcelona La Guardia Urbana en la foto en el cruce de las calles de Diputacion con Urgell inicio hoy a multar a los usuarios de patinetes que no lleven casco y aquellos que lleven a sus hijos de paquete Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts

El 24,7% dels pacients que van tenir un accident de patinet elèctric a l’àrea d’influència de l’Hospital de Mar van acabar al quiròfan. Així ho indica un estudi del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del centre, en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu, sobre accidents entre el maig del 2019 i el maig del 2020.

En aquest període es van registrar 397 ferits admesos a urgències del centre, que van patir 422 lesions. L’estudi destaca també que només un de cada cinc (19,1%) ferits portava casc. El 85% dels atesos a urgències havien tingut una caiguda i en el 95% dels casos els ferits eren els conductors. En tres casos eren l’acompanyant i en 18, un vianant que havia sigut atropellat.

En relació amb les lesions sofertes, el 46,9% van ser fractures; el 40,5%, contusions, i la resta, ferides i dislocacions. La majoria de les ferides es van concentrar a les extremitats superiors.

El perfil

D’altra banda, l’estudi apunta que l’estiu concentra el major nombre d’accidents. Només del juny al setembre del 2019 es van accidentar el 45% de les persones registrades. Els accidents es van concentrar en les hores de la tarda i el vespre, entre les 15.00 i les 23.00 hores.

Notícies relacionades

El perfil del ferit és el d’un jove d’uns 31 anys, malgrat que el 12,6% eren menors i d’aquests, tres de cada quatre tenien menys de 16 anys. El 60% eren homes, i només un de cada quatre era turista.

Els autors de l’estudi han advertit de les conseqüències que està tenint per al sistema sanitari el creixement de l’ús d’aquestes vehicles. El primer signant del treball i metge resident del Servei de Cirurgia Ortopèdica, Alexandre Coelho, ha destacat la importància d’incidir en les mesures de seguretat, com, per exemple, que l’ús del casc ha de ser obligatori i portar proteccions als genolls i colzes. Coelho destaca la importància de prohibir la seva circulació per les voreres, «ja que com a mínim el 5% dels ferits eren persones atropellades per patinets elèctrics»