La Comunitat de Madrid avança el tancament de bars i comerços a les 21.00 i el toc de queda, a les 22.00

Prohibeix les reunions a cases i a l’hostaleria no hi podrà haver més de quatre comensals

La Comunitat de Madrid avança el tancament de bars i comerços a les 21.00 i el toc de queda, a les 22.00
3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La Comunitat de Madrid prohibeix des de dilluns les reunions de persones que no siguin convivents a les cases i avança el toc de queda de les 23.00 a les 22.00 hores, el màxim que permet el decret de l’estat d’alarma. El titular de Sanitat ha fet una crida a què s’impulsi el teletreball, en aquelles empreses que puguin organitzar-se amb els seus empleats.

A més, com a mesura per frenar l’avenç del coronavirus, l’hostaleria i la resta dels establiments hauran de tancar a les 21 hores. En aquests només podran reunir-se quatre persones.

Ho ha anunciat aquest divendres el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, en una roda de premsa acompanyat del viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero; i la directora general de Salut Pública, Elena Andradas. «Estem en un nou escenari que obliga a canviar les regles del joc», ha remarcat el titular de Sanitat. Les mesures estaran en vigor dues setmanes.

Així, només poden obrir en horari nocturns farmàcies, establiments mèdics, veterinaris, gasolineres i aquells que prestin serveis imprescindibles i inajornables.

Segons ha explicat Escudero, les reunions es prohibeixen a les cases tret de les excepcions que tenen a veure amb la cura, l’atenció o l’acompanyament de persones menors d’edat, grans o dependents amb discapacitat.

Quatre comensals en l’hostaleria

En hostaleria i restauració es redueix el nombre que poden agrupar-se a cada taula de sis a quatre persones, tant a l’interior com a l’exterior. A més, està suspès el servei en barra.

L’espai dels aforaments en els centres d’oci en els centres comercials serà del 50%. A més l’aforament serà d’un 75% en teatres, cines i altres instal·lacions culturals, un 40% a les sales multiusos polivalents (com el Wizink Center), les terrasses a l’aire lliure que es mantenen al 75%, i els centres de formació no reglada, també al 75%.

A més, el titular de Sanitat ha fet una crida a què s’impulsi el teletreball en aquelles empreses que puguin organitzar-se amb els seus empleats.

Més zones bàsiques de salut afectades

La Comunitat augmentarà des de dilluns a 56 zones bàsiques de salut (ZBS) i 25 localitats de la regió les àrees amb restriccions.

Escudero ha detallat que estarà restringit el 24% dels madrilenys en aquestes zones, que concentren prop del 28% dels nous casos de Covid. L’augment de casos en l’última setmana a la regió ha sigut del 15%.

A les zones bàsiques de salut ja restringides s’hi sumen nou més i sis localitats que tindran mesures fins al 8 de febrer, inicialment. Aquestes noves àrees són la de La Ribota, Ramón y Cajal, Doctor Laín Entralgo i Doctor Trueta, al municipi d’Alcorcón; i a la zona bàsica de salut de Las Ciudades, a Getafe.

A més, s’amplien les restriccions a tot el perímetre del terme municipal de Collado-Villalba i a tot el perímetre de Rivas-Vaciamadrid. Així mateix, es limiten les entrades i les sortides a les localitats de Cercedilla, Navacerrada, Los Molinos, Colmenar de Oreja, Quijorna i Serranillos del Valle.

Els majors de 16 anys que visquin a les zones de salut confinades rebran un SMS informant d’aquestes restriccions; recurs que s’afegeix a la informació que acull la web de la Comunitat de Madrid dedicada específicament a la Covid.

Llindar màxim de 1.000 casos per 100.000 habitants

El llindar màxim d’incidència per imposar restriccions s’ha tornat a elevar fins als 1.000 casos per cada 100.000 habitants, la setmana passada es va situar entorn dels 600; criteri a què s’ha de sumar l’observació de transmissió comunitària i una tendència creixent significativa.

A més, es prorroguen les limitacions fins a les 00.00 hores de dilluns 1 de febrer a tot el districte de Barajas a Madrid capital, amb les zones de Barajas i Alameda de Osuna.

Notícies relacionades

També a Madrid es mantenen les limitacions fins aquell mateix dia a les zones d’Andrés Mellado (Chamberí), Aravaca (Moncloa-Aravaca), General Moscardó (Tetuan); Sanchinarro, Virgen del Cortijo, Benita d’Àvila i Silvano (Hortaleza), Mirasierra i Las Tablas (Fuencarral - El Pardo); Jazmín (Ciudad Lineal); Montesa, General Oráa i Baviera (Salamanca), i Alpes i Rejas (San Blas - Canillejas).

Escudero ha demanat la col·laboració «activa» de la Delegació del Govern i de les policies municipals per al control d’aquestes mesures. En aquest sentit, ha recordat als ciutadans que les infraccions per incompliment són d’entre els 600 i els 600.000 euros. Així, ha demanat «prudència, responsabilitat i precaució».