Malestar a Podem amb el PSOE per registrar per «sorpresa» la llei d’igualtat de tracte

  • Els dos grups tenien previst presentar-la conjuntament i d’acord amb el Ministeri d’Igualtat, segons fonts del partit d’Iglesias

  • Els socialistes i morats també difereixen sobre la llei trans, que al seu torn divideix el feminisme

video-feminista-16-9-2

video-feminista-16-9-2

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Nou desacord entre el PSOE i Unides Podem i una altra vegada a compte d’una llei d’igualtat. Fonts d’Unides Podem han transmès que el grup parlamentari ha rebut amb enorme malestar el registre «sorpresa» per part dels socialistes de la llei d’igualtat de tracte, que forma part de l’acord de coalició i que «tots dos tenien el pacte de presentar conjuntament».

El partit liderat per Pablo Iglesias ha mostrat la «seva preocupació» pel registre unilateral d’aquesta llei al Congrés sense comptar amb el Ministeri d’Igualtat, dirigit per Irene Montero, que és el competent en la matèria. Segons aquestes fonts, els grups parlamentaris i el ministeri «feia mesos que en negociaven el contingut i estaven ultimant els detalls de la negociació, i per això la seva presentació conjunta era imminent». 

Les friccions anteriors

El paquet legislatiu antidiscriminatori inclou tant la llei d’igualtat de tracte com la llei per la igualtat LGTBi i la llei trans. Aquesta última ha provocat una enorme divisió en el feminisme, entre els qui consideren que les dones trans tenen dret a l’autodeterminació de gènere i han de canviar el nom al registre sense necessitat de tractament hormonal i sense aval mèdic i entre els qui veuen en aquest nou dret un atac a les dones i a la seva discriminació per raó de sexe.

Notícies relacionades

Així mateix, ha enfrontat els dos socis de Govern. Montero ha obert un període de consultes entorn de la llei, però avisa que aquesta reconeixerà l’autodeterminació de gènere, en línia amb la demanda del col·lectiu trans. Per contra, el PSOE, en un document intern, ha rebutjat que un home pugui ser considerat legalment dona sense hormonar-se i passar pel metge.

Així mateix, la llei ‘sí és sí’ contra la violència sexual va generar friccions entre els dos socis abans de presentar-se, l’any passat, com a projecte de llei. Els morats van acusar el Ministeri de Justícia de dilatar la seva tramitació mentre que a l’entorn de Pedro Sánchez es van queixar de «certa inexperiència» entorn de la norma, que decretarà que qualsevol acte sexual és delicte si no compta amb consentiment.