Igualtat preveu que la llei ‘sí és sí’ estigui llesta entorn del 8-M per al seu enviament a les Corts

  • El ministeri capitanejat per Irene Montero espera que el CGPJ no «obstaculitzi» amb un retard l’aprovació de la reforma

  • Si els terminis no es dilaten, la norma que posa en el centre el consentiment de la víctima podria entrar en vigor aquest any

whatsapp-video-2020-03-08-at-172146

whatsapp-video-2020-03-08-at-172146

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La llei de garantia integral de la llibertat sexual, que porta a la legislació el ‘només sí és sí’ corejat als carrers després de la primera sentència de ‘La manada’, estarà llesta per al seu enviament a les Corts entorn del pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Aquesta és la previsió que maneja el Govern espanyol, segons ha explicat aquest dimecres la delegada del Govern contra la violència masclista, Victoria Rosell.

L’avantprojecte ha rebut ja el vistiplau del Consell Fiscal, si bé aquest òrgan ha proposat canvis en la redacció del consentiment, que és l’aspecte central d’una reforma que estableix que és delicte –sense distinció entre abús i violació– qualsevol acte sexual sense consentiment. El projecte legal aclareix que «no hi ha consentiment quan la víctima no l’hagi manifestat lliurement» i l’òrgan fiscal proposa que es redacti en forma d’afirmació, és a dir, «que existeix consentiment quan la víctima el manifesti lliurement».

Però falta l’informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que el Ministeri d’Igualtat preveu que s’emeti el 27 de gener i que els seus membres no «obstaculitzin» amb un retard ni proposin «grans modificacions», ja que la llei ha sigut acordada amb la cartera de Justícia, segons ha manifestat Rosell. A partir d’aquí, el Consell d’Estat podria emetre el seu veredicte de manera urgent en dues setmanes més, perquè així el Consell de Ministres enviï el text al Congrés entorn del març i aquest arribi al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) al llarg d’aquest any. «Confiem que el 2021 pugui aprovar-se i entrar en vigor el gruix de la llei», ha remarcat la delegada del Govern.

Informe Grevio

Rosell ha precisat que en el Ministeri d’Igualtat, capitanejat per Irene Montero, estan «convençudes» que la formulació entorn del consentiment «és la correcta», però tot i així, si el CGPJ i el Consell d’Estat proposessin modificacions, el Govern podria introduir una altra redacció. En qualsevol cas, ha destacat, «l’important és que, per fi, el consentiment sigui la base i només ‘sí’ serà ‘sí’».

Notícies relacionades

De fet, el grup d’experts Grevio, que vigila l’aplicació del Conveni d’Istanbul, del Consell d’Europa, i que ha emès un nou informe sobre Espanya, recolza que el Codi Penal introdueixi el consentiment en els delictes sexuals, en línia amb les lleis d’altres països europeus.

Aquest informe demana, per contra, a Espanya més coordinació de les polítiques estatals i autonòmiques en contra de la violència masclista, que s’exigeixi experiència professional i tècnica a les empreses i al personal que ajuda les víctimes i més formació del poder judicial en aquest tipus de delictes.