Batalla política
Díaz Ayuso anuncia una norma educativa pròpia per torpedinar la ‘llei Celaá’
La presidenta madrilenya assegura que la seva llei garantirà la «llibertat d’elecció dels pares, la qualitat de l’ensenyament i l’espanyol com a llengua vehicular»

El mateix dia que entra en vigor la reforma educativa planejada pel Govern de coalició PSOE-Unides Podem i aprovada en el Parlament (‘llei Celaá’), la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), ha anunciat una normativa pròpia. Educació és una competència transferida a les comunitats autònomes i el principal partit de l’oposició ja va anunciar que en les regions on governa faria tot el possible per minimitzar l’efecte d’una llei que té per objectiu apoderar l’escola pública i que ha posat en peu de guerra la concertada. El PP ha anunciat diverses vegades que recorrerà davant els tribunals la reforma educativa, que és la vuitena de la democràcia i que deroga la LOMCE, coneguda pel cognom del ministre del PP que la va impulsar, ‘llei Wert’.
En una calculada visita a un centre d’educació especial (un altre dels punts conflictius de la ‘llei Celaá’, que opta per la inclusió escolar i per donar un termini de 10 anys perquè les escoles ordinàries es dotin de recursos per poder atendre nens amb necessitats especials), Díaz Ayuso ha informat de la immediata tramitació de l’anomenada llei mestra de llibertat d’elecció educativa. L’Executiu regional es posarà demà –20 de gener– a redactar el text, que serà remès a l’Assemblea per a la seva aprovació definitiva. La futura norma establirà que la Comunitat podrà convocar concursos públics per a la construcció i gestió de centres concertats sobre sòl públic. Al contrari que en la LOMCE en la ‘llei Celaá’ (LOMLOE) les autoritats polítiques només poden cedir sòl públic a escoles públiques. La norma madrilenya «garantirà la llibertat d’elecció, la qualitat de l’ensenyament, l’educació especial i l’espanyol com a llengua vehicular», ha insistit Díaz Ayuso.
La ‘llei Celaá’ no elimina cap escola concertada, però els partits de la dreta sempre han enarborat la bandera de la «llibertat» que tenen els pares a l’hora d’escollir l’escola dels seus fills. En nombroses compareixences, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, sempre s’ha mostrat a favor d’aquesta llibertat. Els seus detractors, no obstant, consideren que la llei és ambigua i que deixa en mans de les comunitats autònomes la possibilitat de treure places a la concertada per augmentar les de la pública. La llei treu l’expressió ‘demanda social’, requisit inclòs en la LOMCE per permetre a la concertada treure més places. La ‘llei Celaá’ insta la concertada a assumir el seu compromís social amb l’educació, inclosa l’escolarització d’alumnes de famílies més desfavorides econòmicament.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Última hora Incendi a Paüls: el vent dificulta els treballs d’extinció d’un foc que ha arrasat 2.300 hectàrees
- Homenatge a represaliats pel franquisme
- L’empresa mèdica que portarà IA catalana a un concurs de l’ONU